(VIDEO) Cu ce impresii au rămas primarii din Moldova care au vizitat Franța

Moldova-Franța: Cinci primării din raionul Telenești și-au uniti eforturile pentru a găsi soluții privind gestionarea deșeurilor, o problemă cu efect de bombă asupra mediului înconjurător din Moldova, dar și asupra sănătății oamenilor. Este vorba despre localitățile Verejeni, Chițcanii Vechi, Ratuș, Bănești și orașul Telenești care au fost în luna noiembrie a acestui an într-o vizită de lucru în orașul Chambery din Franța.

Edilii din raionul Telenești au rămas plăcut surprinși de ceea ce au văzut în Franța. În Moldova deocamdată doar putem visa la asemenea utilaje. În prezent, cu mici excepții,în comunele din Moldova, localnicii aruncă deșeurile la gunoiști neautorizate. Mai grav este că în țara noastră nu există o platformă de compostare, adică o platformă unde să fie adunate deșeurile vegetale (frunzele, florile, crengile) și ulterior să fie prelucrate așa încât la final să fie obținut îngrășământ natural. În aceste condiții, de ani de zile, oamenii pur și simplu ard aceste deșeuri cauzând daune enorme mediului și sănătății lor.

O asemenea platformă de compostare au vizitat, în una din zile, cei cinci primari care au au fost într-o misiune în orașul Chambery din Franța. Impresiile au fost împărtășite pentru www.elenarobu.md în cadrul unui material video pe care îl puteți urmări în continuare.

Așa cum au specificat cei cinci primari, acum cea mai mare provocare pentru ei este să găsească resursele fianciare necesare pentru dezvoltarea unui proiect de gestionare a deșeurilor din localitățile lor. Iar în paralel, urmează să desfășoare o amplă campanie de informare a cetățenilor asupra necesității gestionării deșeurilor.

Articole similare
Comentarii