Am participat la recepția organizată de primăria orașului Saint-Etienne la început de an

Am avut deosebita plăcere să fiu invitată la recepția organizată la început de an de către primăria orașului Saint-Etienne, în frunte cu primarul orașului Gaël Perdriau. De fapt, este o tradiție în Franța ca pe parcursul lunii ianuarie a fiecărui an să fie organizate recepții de către primăriile localităților (indiferent de mărimea acestora) la care se prezintă urările de bine pentru locuitori cu ocazia noului an, se face un bilanț al anului care s-a scurs și se prezintă succint priorități pentru anul viitor.

Despre Saint-Etienne trebuie spus că are o istorie măreață. În secolul XIX, a fost al doilea cel mai dezvoltat oraș din Franța, după Paris. Aici a fost construită prima linie de cale ferată din întreaga Franță. Orașul s-a dezvoltat datorită extragerii de cărbune, a industriei textile.

Astăzi Saint-Etienne este al 13 oraș din Franța, după numărul de locuitori. Numără peste 170 de mii de localnici, un număr de altfel în creștere. Este singurul oraș din Franța care din noiembrie 2010 a fost numit ”oraș al designului” de către UNESCO, precum Shanghai sau Beijing din China, Torino din Italia, Singapour din Singapour, Brazilia din Brazilia sau Dubai din Emiratele Arabe Unite.

De altfel, este un oraș extrem de deschis stundenților, având prețurile la chirii aproape cele mai mici din Franța. Sunt peste 25 de mii de studenți care își fac studiile aici, dintre aceștia 3000 sunt străini. Primele diplome în design din Franța au fost obținute aici, la Școala superioară de artă și design din Saint-Etienne.

În discursul său, primarul orașului Saint-Etienne Gaël Perdriau, a vorbit despre rolul primarilor în Franța (care apropo nu sunt aleși direct de către cetățeni, dar de consiliul municipal). Apoi a mulțumit fiecăruia pentru contribuția sa la politica ambițioasă de dezvoltare a orașului. Despre relația alesului local cu cetățenii spune că trebuie să se bazeze pe trei valori: Dreptate, Demnitate și Speranță.

Este un foarte bun exemplu de luat și pentru autoritățile locale din R. Moldova. Să fie instituită o tradiție ca la început de an să se prezinte un raport al activității pe anul precedent în fața cetățenilor și ulterior să fie fixate obiective pentru anul ce vine. Câți dintre primari ar avea ce să spună? Câți dintre aleșii noștri locali sunt gata să își asume o asemenea responsabilitate?

Articole similare
Comentarii