Scandal de proporții în Franța, după ce unii miniștri ar fi participat la cine clandestine în restaurante cu circuit închis

Sub hashtagul #OnVeutLesNoms – vrem să aflăm numele, Franța dă în clocot, după un reportaj realizat cu camera ascunsă, de postul M6.

Materialul sugerează că mai mulți demnitari ar fi participat la petreceri clandestine, încălcând măsurile sanitare în vigoare. Procuratura a deschis o anchetă, în timp ce purtătorul de cuvânt al guvernului a dat asigurări că niciun membru al cabinetului n-ar fi putut face așa ceva, transmite știrileprotv.ro.

Pentru a ajunge la un restaurant select, local cu circuit închis şi deopotrivă clandestin, doritorii trebuie să intre într-o clădire rezidenţială din cartierele bune ale Parisului. Adresa o ştiu doar câţiva privilegiaţi. Aceşti doi clienţi sunt evazivi când jurnalista sub acoperire cere îndrumare.

Aici e clubul privat?
-Aşa se pare…

Nici nu-i de mirare, din moment ce restaurantele funcționează ilegal.

„Bună ziua, domnilor! Bine aţi venit!”, li se adresează gazda.

Cei doi jurnalişti M6 rezervă o masă pentru cină, dar nu înainte să prezinte o… “trimitere”.

„Din partea cui veniţi?”

Li se cere să aleagă meniul dinainte. În această seară, meniurile pleacă de la 160 de euro în sus.

Şi ajung până la 490 de euro. Vorbim aşadar de o clientelă înstărită, atrasă de faptul că bucătarul este foarte apreciat de celebrităţi. Jaluzelele sunt trase, iar serviciul, impecabil. Totuşi, angajaţii nu respectă gesturile-bariera. Nici clienţii, de altfel.

Nu se poartă măşti

În alt colţ al Parisului a avut loc în weekend o petrecere privată cu bilet de intrare de 200 de euro. Au participat vreo 40 de privilegiaţi, care n-au respectat nicio măsură de protecţie. Ba unii se mai şi pupau.

Organizatoarea evenimentului, o colecţionară renumită din Paris, se apăra susţinând că e o practică generalizată.

„Săptămâna asta, am cinat în 2-3 restaurante, aşa-numite restaurante clandestine, alături de mai mulţi miniştri. Ceea ce mi se pare nostim. Trăim totuşi într-o democraţie, încă. Face fiecare ce doreşte” – spun cei care au dat în vileag cinele clandestine.

O democraţie în care peste 5.200 de francezi agonizează în secţiile de terapie intensivă cu forme severe de COVID.

În urma difuzării reportajului, procurorul din Paris Rémy Heitz a deschis duminica trecută o anchetă penală pe acest fapt. Ministrul de Interne francez, Gérald Darmanin, a cerut și el, în aceeași zi, deschiderea unei anchete a poliției. „Nu există două tipuri de cetățeni: cei care au dreptul la petrecere și cei care nu au dreptul”, a insistat el, notează publicația franceză Le Figaro.

Articole similare
Comentarii