Andrei Năstase, în fruntea primăriei. Să nu creștem un al doilea Chirtoacă

Euforia alegerilor a trecut, e timpul să revenim cu picioarele pe pământ și să avem dezvoltat spiritul critic. Este adevărat, victoria liderului PPDA în aceste alegeri pentru funcția de primar al mun. Chișinău, într-o țară cu instituții subordonate unui singur partid politic (PDM) părea mai dregrabă un vis, dar iată că a devenit realitate. Aseară, mulțimea de oameni adunată la sediul partidului și-a exprimat fericirea și mulțumirea extremă pentru rezultatele obținute în alegeri.

Îmi amintesc bine cum o atare atmosferă a fost și în 2007, când promițătorul liberal Dorin Chirtoacă venea în fruntea primăriei Chișinăului, câștigând, în turul doi de scrutin cu peste 61% din voturi. Euforia la sediul PL nu avea margini. Atunci Dorin Chirtoacă a fost dus pe brațe de mulțimea adunată să sărbătorească victoria, o victorie asupra comuniștilor care guvernau țara din 2001. Și atunci, în 2007, prezența la vot a fost extrem de mică. În turul doi, care a avut loc pe 17 iunie, au ieșit la alegeri doar 36,26% din alegători.

Doar că aflat în fruntea primăriei mai bine de 10 ani, Dorin Chirtoacă și echipa s-a au reușit să dezamăgească tânăra generație care și-a pus mari speranțe într-o schimbare reală a Chișinăului. Din păcate, nu a fost să fie și din rău s-a ajuns în și mai rău, cu un Chișinău în plin haos, iar Dorin Chirtoacă s-a ales cu dosare penale și a fost suspendat din funcție, ulterior liberalul a demisionat. În plus, PL este la cel mai mic scor electoral din toată istoria sa și dacă acest trend se menține, atunci nu mai are șanse să ajungă în viitorul Parlament.

Așadar, aceste lecții (care au costat nu doar PL, dar și speranța cetățenilor în schimbare) trebuie însușite bine de forțele de opoziție pro-europene, pentru a nu călca pe aceeași greblă. Oamenii nu au nevoie de vorbe, ei s-au săturat de promisiuni goale. Cetățenii vor să simtă în viața de zi cu zi schimbarea. Iată de ce noului primar de Chișinău, Andrei Năstase nu îi va fi deloc ușor în acest an pe care îl va avea în calitate de edil al capitalei. Guvernarea și restul vor utiliza toate pârghiile pentru a-l discredita și în continuare, așa încât la alegerile din toamnă să aibă ”cu ce se lăuda”, să arate cu degetul spre Chișinău unde nimic nu se face. Bătălia crâncenă de acum începe și urmează zile grele pentru echipa lui Andrei Năstase.

Așa cum spuneam și cu alte ocazii, este extrem de important să fim în continuare critici față de politicieni, guvernările de oricare culoare ar fi ele, să le cerem socoteală, să îi luăm la întrebări, să le amintim periodic de promisiunile cu care au câștigat alegerile. Nu vă creați idoli, nu îi aplaudați și elogiați pe politicieni fără motiv, ei din asta se hrănesc și ajung să pierdă contactul cu realitatea, să își creeeze o lume paralelă, a lor, unde trăiesc fericiți, uitând de popor și țară.

Fiecare dintre noi are de învățat din lecțiile trecutului. Fiecare să își facă meseria cât de bine poate acolo unde este și să nu uite că politicienii sunt în serviciul cetățeanului și nu invers.

Așa sau altfel, îi urez mult succes noului primar Andrei Năstase în demascarea caracatiței corupte de la primărie și redarea unei minime speranțe oamenilor la o viață mai bună!

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii