Anticipatele din vară: Spre un Parlament al circarilor sau al competenților?

Începând de ieri, 14 mai 2021,a demarat perioada în care pot fi depuse documentele necesare pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

În total, 4 partide politice și 2 blocuri electorale au depus dosarele la CEC pentru înregistrare.

În urma tragerii la sorţi, CEC a stabilit ordinea lor prealabilă de înscriere în buletinul de vot, după cum urmează:
1. Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” ;
2. Partidului Politic „Partidul Acțiunii Comune — Congresul Civic”;
3. Blocul electoral „RENATO USATÎI”;
4. Partidul Politic „Șor”;
5. Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate;
6. Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor.

Parlamentul de la Chișinău, transformat în circ politic

Până în prezent Republica Moldova a avut parte, cu regret de legislaturi parlamentare și de deputați care au transformat Parlamentul într-un circ politic. Cu cât mai mari erau prostiile spuse de la tribuna parlamentului, cu atât ratingul partidului politic era mai mare. În realitate, în istoria R. Moldova nu au existat parlamente lucrative, care să propună și să voteze legi pentru dezvoltarea republicii și pentru bunăstarea cetățenilor, poate cu excepția primului Parlament. Persoane care nu au avut idee cum funcționează legile într-un stat, au ajuns deputați, inițiatori de proiecte legislative sau șefi de comisii parlamentare. Un bâlci total.

Puterea de decizie asupra viitorului Parlament a fost redată poporului

Meritul indiscutabil al președintei țării Maia Sandu în prima jumătate de an de mandat este faptul că a reușit aproape imposibilul: să redea cetățenilor puterea de a decide asupra viitorului lor prin declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Acum puterea este în mâinile poporului. Acum poporul poate decide cine să îi reprezinte în Parlament. Dacă vor decide fiind bine informați și fără a își crea idoli politici, atunci există șanse ca în R. Moldova să fie construit un Parlament care să muncească în interesele poporului. Dacă însă oamenii vor ridica la rang de idoli politicienii care acum sunt pe val și mă refer în special la partidul PAS, atunci riscăm să trăim aceleași dezamăgiri față de clasa politică, precum în 2013-2014. Alegătorii nu trebuie să uite nici pentru un moment că deputații sunt în serviciul cetățenilor și nu invers. Până acum, în R. Moldova a fost exact invers: cetățenii în serviciul deputaților și al politicienilor.

Rolul diasporei în aceste alegeri parlamentare anticipate  

După mobilizarea fără precedent a diasporei la alegerile prezidențiale din 2020, lupta pentru voturile moldovenilor stabiliți peste hotare va fi foarte crâncenă la anticipatele din vară. Potențialul de 30% al cetățenilor cu drept de vot care se află în diaspora este râvnit de mai toate partidele politice. Dovadă că au inclus pe listele lor electorale și reprezentanți din diaspora. Este foarte curios de urmărit pe ce criterii sunt selectați acești reprezentanți din diaspora: dacă sunt mai degrabă competenți sau mai degrabă loiali partidului, dacă au mai degrabă multe like-uri pe Facebook și sunt populari pe rețelele de socializare sau au realizat, s-au implicat în proiecte care să schimbe calitatea vieții cetățeanului.

Ce fel de Parlament vrem să construim după 11 iulie

Primele liste electorale au fost depuse deja la CEC, iar alegătorii au avut posibilitatea să analizeze, la prima vedere, persoanele care sunt propulsate de partidele politice pentru a accede în funcția de deputat. Dacă vă doriți după 11 iulie din nou un Parlament plin de circari, să știți că aveți de unde alege. Toate partidele politice, fără excepție, au asemenea persoane în listele electorale.

Dacă vă doriți un Parlament european, lucrativ, cu deputați competenți care să fie experți în domeniile lor și să poată propune proiecte de legi care să contribuie la dezvoltarea pe cale europeană a R. Moldova, gama de alegere se îngustează rapid. V-ar ajuta o ”lupă” informațională pentru a găsi în listele electorale (propuse până acum) oameni competenți și demni de această funcție. Din păcate, competența este o raritate în R. Moldova. Un subiect aparte de discutat.

E mult mai ușor să fii circar, decât în serviciul cetățeanului. Mare vigilență pe cine alegeți și pentru cine vă veți da votul la 11 iulie. Tendința ca în R. Moldova să avem în continuare un Parlament al circarilor se menține, iar până a avea un Parlament de tip european se pare că mai e cale lungă. Asta dacă listele electorale nu se îmbunătățesc, iar persoanele competente nu vor fi plasate în față, în primele poziții.

Articole similare
Comentarii