Basarabeana care a stat 7 ore la coadă pentru a se reculege la catafalcul Regelui Mihai

Zeci de mii de oamenii au venit în aceste zile la Palatul Regal din București pentru a-și lua rămas bun de la ultimul rege al României, Regele Mihai. A fost un gest de mare respect și iubire pe care l-au putut manifesta românii pentru regele lor. Au stat chiar și câte 7 ore la coadă pentru a aduce un ultim omagiu Majestății Sale. Este și cazul basarabenei Rodica Sibova, stabilită de curând la București, care a stat mai bine de 7 ore pentru câteva secunde de reculegere la catafalcul Regelui Mihai.


”Am fost onorată să particip la acest moment istoric, deși atât de trist. Cu toții eram copleșiți de emoții, cu multe regrete, cu o anumită vină față de Regele Mihai. În Curtea Palatului Regal am intrat la ora 21.55. Unii mai făceau poze și la intrare în Palat, dar eu am oprit telefonul. Am vrut să fiu conectată cu acea atmosferă. Astăzi pot spune cu fermitate că mă bucur enorm că am fost acolo. Nici nu știu când au zburat cele 7 ore de așteptare”, a mărturisit Rodica Sibova pentru blogul elenarobu.md.

 

 

 

 

Astăzi, în ziua când Regele Mihai este condus pe ultimul drum, alți zeci de mii de oamenii au ieșit să îl petreacă. L-au întâmpinat de fiecare dată cu aplauze. La un moment dat s-a scandat ”Jos comuniștii”, o lozincă destul de actuală și de potrivită, la ceremoniile funerare participând și mulți oficiali care se trag din acea epocă neagră a istoriei – comunismul. Sunt cei care de atâtea ori l-au alungat pe Regele Mihai din propria casă, din propria țară, trimis departe de poporul pe care l-a iubit până în ultima clipă.

În aceste zile am urmărit aproape non-stop posturile de televiziune românești, în special digi24.ro. M-a impresionat un profesor de istorie care își cerea scuze, cu lacrimi în ochi, de la Regele Mihai despre care a trebuit să mintă în perioada ceaușistă și a spus minciuni elevilor săi în legătură cu viața Regelui. Mai bine mai târziu decât niciodată să fie recunoscute asemenea greșeli grave care au avut un impact asupra dezvoltării noastre ca neam. Despre basarabeni nici nu mai zic, nu s-a știut aproape nimic despre Casa Regală a României, despre activitatea Regelui Mihai. A fost o beznă totală în perioada soivietică.

Se estimează că, sâmbătă, la București au ieșit pe străzi peste 100 000 de oameni  să își ia rămas bun de la Regele Mihai.

Dacă aș fi fost la București, aș fi mers cu siguranță și eu să mă reculeg la catafalcul Regelui Mihai și pentru a-i demonstra un respect deosebit pentru viața pe care a trăit-o, fiind ținut departe de țara sa și de poporul său. Cred că este cel mai dureros lucru care ți se poate întâmpla într-o viață de om.

”Nu putem avea viitor, dacă nu ne respectăm trecutul”, spunea Regele Mihai

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii