Când nu știm să ne apreciem pe plan internațional și vrem să fim prieteni și cu Kievul și cu Moscova

Așa se întâmplă când nu știm să ne apreciem pe plan internațional și continuăm să acționăm fiind în două bărci. Nu vrem să ne certăm nici cu Kievul, nici cu Moscova.
R. Moldova este prinsă între două focuri după ce a început războiul din Ucraina.

Deși R. Moldova și-a deschis granițele pentru refugiații din Ucraina, a impresionat Europa prin solidaritatea și ospitalitatea sa, totuși acuzațiile care vin de la Kiev nu încetează.

Inițial, la începutul lunii martie, Ministrul de Externe de la Kiev declara că ”cererea Moldovei de aderare la UE arată ca o încercare de a face autostopul la un tren ucrainean de mare viteză către Bruxelles
*„Apreciem solidaritatea georgienilor și moldovenilor cu Ucraina, suntem recunoscători pentru ajutorul umanitar al Georgiei și Republicii Moldova pentru ucrainenii care suferă de agresiunea rusă. Cu toate acestea, din păcate, nici Georgia, nici Moldova nu au susținut noile sancțiuni UE împotriva Rusiei pentru crimele sale de război.”
*”Poziția Georgiei și R. Moldova ilustrează clar nedorința Tbilisi și Chișinăului de a deveni un contribuitor real la securitatea în Europa”.

Aceste acuzații au continuat și pe data de 18 aprilie, când vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk a declarat într-un interviu pentru Jurnal TV că R. Moldova ar trebui să fie mai tranșantă în războiul din Ucraina, să spună clar de partea cui este.

Deși e gata să își ceară scuze în cazul în care nu a înțeles bine acțiunile autorităților de la Chișinău în această perioadă, Irina Vereșciuk a acuzat autoritățile R. Moldova de faptul că ar încerca să nu-și strice relațiile nici cu Kievul, nici cu Moscova.

Citește și:

Dublele standarde ale R. Moldova: Depune cerere de aderare la UE și reia exportul de fructe către Rusia

Poate mai e nevoie de făcut o declarație, ca să înțelegem că Republica Moldova e cu Ucraina? Că avem o problemă comună și un dușman comun? Că nu ne este frică să rămânem fără gaz, pentru că acest gaz nu înseamnă nimic fără oameni? Că nu ne este frică de probleme economice, pentru că știm că după vor urma victime, va fi război. Republica Moldova e protejată de Ucraina, de femeile noastre, care sunt violate, de copii noștri, care au devenit calici”, a declarat oficialul de la Kiev.

Președinția R. Moldova a venit cu o reacție la declarațiile venite de la Kiev. ”Republica Moldova ajută Ucraina cum poate mai bine, oferind adăpost la mai mult de 90 mii de refugiați din Ucraina, dintre care jumătate copii. Au fost mobilizate toate instituțiile statului pentru a le oferi refugiaților cele mai bune condiții posibile și pentru a asigura tranzitul altor câteva sute de mii de refugiați”.

Republica Moldova a condamnat ferm din prima zi agresiunea Federației Ruse împotriva UcraineiPreședinta țării a calificat atrocitățile de la Bucea și din alte localități drept crime împotriva umanității. Poziția țării noastre față de războiul din Ucraina este clară, fermă și nu lasă loc de interpretări”, a comentat serviciul de presă al Președinției de la Chișinău.

Și totuși

Dacă apar asemenea declarații de la Kiev, probabil ele nu sunt întâmplătoare.

Ar fi putut R. Moldova face mai mult decât face acum în această situație? Cu siguranță, da. De exemplu, să blocheze total accesul pe piața media din R. Moldova a posturilor de televiziune rusești care intoxică populația republicii cu fake-uri, propagandă, dezinformare dirijată din ”laboratoarele” de la Kremlin. Nu a făcut acest lucru și acum suportă consecințele.

Până nu vom renunța definitiv la statutul de ”vasal” al Rusiei și la această politică de a fi în două bărci, până nu vom ști să ne apreciem pe plan internațional, vom fi priviți ca un stat care nu își cunoaște și nu își respectă trecutul și respectiv nu știe încotro s-o apuce…

Articole similare
Comentarii