Când oamenilor nu le este frică

Și-a făcut dușmani propriile rude și săteni pentru că vrea să salveze un monument al naturii. Chiar și cu soția se mai ceartă din când în când, pentru că luptă pentru dreptate și vrea ca cei vinovați să fie pedepsiți. Își cheltuiește pensia pe drumuri către instanțele naționale unde lasă scrisori, petiții, sesizări. A fost cât pe ce să fie expulzat din propriul sat, pentru că nu este de acord sa acopere ilegalitățile pe care le comit unii consăteni.

Vorbim despre cetățeanul Nicolae Petrovici, locuitor al satului Trinca, raionul Edineț care la vârsta de 74 de ani a făcut 250 de km cu autocarul doar ca să vină la emisiunea Alb&Negru pentru a povesti despre schemele privind extragerea ilegală a pietrei de var din Defileul Trinca, ulterior pietrele se ard, iar varul este vândut. Sumele care se fac din toată această afacere sunt destul de frumușele.

Bărbatul a batut pe la toate ușile posibile și imposibile, în unele chiar a dat și cu piciorul până i-au deschis. Viceministrul Mediului îmi spunea azi că dl Petrovici îl sună cam o dată la două săptămâni să îl întrebe la ce etapă este mersul anchetelor. Este destul de insistent, doar că insistențele nu întotdeauna dau roade. Dosarele pornite pe acest caz au fost clasate. Primarul și consătenii săi mai degrabă l-ar vedea expulzat din sat, decât să încerce să rezolve cumva problema. Dar problema poate fi rezolvată dacă se îngrădește accesul către acest Defileu de unde se extrage ilegal piatră de var.

Unii s-au învățat să trăiască toată viața din furat, furat de zăcăminte minerale, furat de lemne, furat de tot ce le cade sub mână. E mai ușor să faci bani și să întreții familia în felul acesta, de ce să lucrezi cinstit, să plătești impozite.

Nicolae Petrovici duce o luptă cu morile de vânt deja de 9 ani.

Ceea ce am putut să fac este să îi ofer activistului din Trinca o oră la emisiunea Alb&Negru pentru a povesti tot zbuciumul prin care trece.

 

Articole similare
Comentarii