Când valorile europene sunt mai importante decât interesele de partid. Nu, nu se întâmplă în Moldova

Există totuși în lume, țări, organizații, comunități pentru care valorile democratice, respectarea legilor, a statului de drept sunt mai importante decât interesele de partid. Și evident nu vorbim despre R. Moldova. Ma refer însă la cazul Ungariei. Parlamentul European a aprobat, ieri, declanşarea procedurii de sancţionare a Ungariei prin activarea art.7, ceea ce înseamnă că Guvernul de la Budapesta riscă suspendarea drepturilor de vot în Consiliul Uniunii Europene.

Cel mai interesant moment care trebuie precizat este că premierul Ungariei, Viktor Orban, prin votul din Parlamentul European, a fost sancționat chiar de către colegii săi din grupul Partidului Popular European din care face parte. Pe scurt, europarlamentarii din grupul popularilor europeni, (cel mai numeros grup din Parlamentul European) nu au încercat în niciun fel să îl apere pe Viktor Orban (chiar dacă fac parte din aceeași familie politică), ba, dimpotrivă, prin votul lor, au transmis mesajul că Guvernul Viktor Orban prezintă „riscul clar” de încălcare a valorilor UE.

Vă puteți imagina așa o situație în R. Moldova: membrii unui partid să-și sancționeze propriul coleg pentru că nu respectă legea, statul de drept sau valorile europene?! Cam asta s-a întâmplat în raport cu Ungaria, dar cu siguranță asta nu are cum să se întâmple în Moldova, care își dorește (inclusiv în Constituție) aderarea la UE. Pentru că la noi frica pentru ceea ce poate urma dacă nu te supui partidului este prea mare.

Articole similare
Comentarii