Candidata opoziției, Svetlana Tihanovski a părăsit Belarusul

Candidata din partea opoziției la alegerile prezidențiale care au avut loc duminică în Belarus a părăsit țara. Ministrul de Externe al Lituaniei a anunțat pe pagina sa de twitter că Svetlana Tihanovski se află în siguranță pe teritoriul Lituaniei.

Tihanovski a declarat anterior că nu recunoaște rezultatele scrutinului de duminică, pe care de altfel l-a contestat la Comisia Electorală Centrală. Presa din Rusia scrie că aseară, mai multe surse au anunțat despre faptul că Tihanovski ar fi fost sechestrată în sediul CEC, unde ar fi stat aproape 5 ore.

De precizat că Svetlana Tihanovski nu a participat la manifestațiile de la Minsk și a declarat anterior că își dorește un transfer pașnic al puterii.

Potrivit rezultatelor preliminare ale alegerilor, Tihanovski ar fi acumulat 10,09% din sufragii, iar actualul președinte Alexandr Lukașenko – 80,08% din voturi.

Imediat după acest anunț, oamenii au ieșit în stradă în mai multe orașe din Belarus contestând rezultatul votului. Manifestanții spun că alegerile au fost fraudate.

Confruntările violente între manifestanți și forțele de ordine au continuat în Belarus și noaptea trecută. Pentru prima dată în istoria țării, au fost construite baricade pe principalele artere ale Minskului, iar manifestanții au răspuns la atacurile trupelor speciale cu focuri de artificii și cocktailuri Molotov.

Pentru astăzi, canalele de telegram ale opoziției anunță o grevă generală fără precedent în Belarus. Muncitorii de la întreprinderile mari ale țării sunt îndemnați ca de la ora 11.00 să protesteze față de „furtul votului” și să ceară declararea Svetlanei Tihanovski câștigătoarea alegerilor, eliberarea tuturor deținuților politici și organizarea unor noi alegeri libere și corecte.

Articole similare
Comentarii