Cât costă libertatea

Definiția libertății, potrivit dexonline.ro:

1. Posibilitatea de a acționa după propria voință sau dorință; posibilitatea de acțiune conștientă a oamenilor în condițiile cunoașterii (și stăpânirii) legilor de dezvoltare a naturii și a societății.

2. Starea unei persoane libere, care se bucură de deplinătatea drepturilor politice și civile în stat.
Starea celui care nu este supus unui stăpân.
Situația unei persoane care nu se află închisă sau întemnițată.

Probabil puțini își pun această întrebare atunci când sunt în libertate, când au posibilitatea să aleagă, când se bucură de mai multe drepturi. Cel mai des te întrebi cât costă libertatea doar atunci când fie ajungi după gratii, fie ești privat de anumite drepturi. Uneori nici miliardele nu ajută ca să îți recapeți libertatea. Și mă refer aici la libertatea de a gândi, de a decide, de a munci, de a trăi, de a iubi.

Nouă, basarabenilor, ni s-au furat mai multe libertăți de-a lungul secolelor. După 1812, ni s-a furat libertatea de a gândi, de a vorbi în limba maternă, de a munci, de a alege unde și ce să înveți. Mulți au fost întemnițați, alții și-au pierdut libertatea de a trăi în propria casă, în propria țară. Și așa a libertatea pare să ne fi părăsit mai bine de două secole.

Suntem un popor care nu știm să prețuim libertatea, care nu se poate bucura de această libertate care mai degrabă ne-a fost oferită, decât dobândită. Încă mai așteptăm ca cineva să decidă pentru noi ce să învățăm, unde să muncim, ce să gândim și ce să spunem. Câți mai sunt și astăzi nostalgici după URSS, când sistemul decidea pentru individ cât și unde să gândească, cât și unde să învețe sau să lucreze. Era suficient să îi ia mașina de dimineață, să îi ducă „la colhoz pe dealul mare”, să îi hrănească la amiză și să îi ducă apoi seara acasă. O viața mai frumoasă nici că puteai dori. Despre ce fel de libertate puteai vorbi atunci. Astăzi, unora se pare că s-au trezit cu prea multă libertate. Însă eu consider că prea multă libertate nu există, există doar neînțelegerea acestei noțiuni.

Și mai este un aspect care trebuie amintit aici, cine acceptă o favoare, își pierde libertatea. Anume în acest spirit e bine să fie educată tânăra generație, copiii noștri. Să nu acceptăm favoruri și să ne prețuim libertatea. Altfel, ne transformăm în sclavi, iar sclavi am trăit mai mult de 200 de ani.

Articole similare
Comentarii