Câți bani au trimis acasă moldovenii din străinătate în 2017

Anul trecut, moldovenii care muncesc în străinătate au transmis în R. Moldova 1 miliard 200 de mii de lei, ceea ce reprezintă cu 11,2% mai mult față de anul 2016. Conaționalii noștri continuă să trimită miliarde de dolari acasă, pentru susținerea financiară a familiilor lor. Dar cât mai poate dura acest fenomen? Cât moldovenii din străinătate vor asigura pensiile bătrânilor din R. Moldova, de care ar trebui să se îngrijească statul și să le ofere acestora o pensie decentă? Cât moldovenii din străinătate vor asigura studiile pentru copiii lor, când de fapt statul trebuie să asigure mecanisme prin care învățământul să fie mai accesibil, dar și salariile părinților mai mari. Cât moldovenii din străinătate vor mai substitui financiar statul?

Mai este și o altă chestiune la mijloc atunci când vorbim despre miliardele de dolari transferate de conaționalii noștri din diaspora. Aceste sume nu sunt investite în economie. Sunt cazuri, deși puține, când cetățenii revin din străinătate cu un mic capital, își deschid o afacere în R. Moldova, dar sunt nevoiți să o închidă peste câțiva ani. Motivele sunt diverse, dar cel mai des moldovenii se plâng pe corupția înaltă din țară.

Jurnalistul specializat pe domeniul economic, Vlad Bercu spunea recent într-o emisiune că nu există analize ample cu privire la cheltuirea banilor primiți de populație de peste hotare. Un studiu, realizat acum zece ani, estima că circa 20 la sută din mijloacele bănești sunt depuse în băncile comerciale și „doar 7 la sută din veniturile remise în ţară sunt activ investite, cel mai frecvent în cadrul unor entităţi economice de talie mică sau medie (magazine, baruri, ateliere de reparaţie, care de altfel pot crea alte locuri de muncă”.

Totodată, pe parcursul a șapte ani, o parte din transferuri au fost investite în peste 1100 de proiecte care au primit și susținere de la stat, prin intermediul Programului PARE 1+1, destinat atragerii remitențelor în economie. Transferurile s-au ridicat la 9 miliarde 568 milioane de dolari SUA. Sunt cifre incomparabile, suma remiterilor și investițiile în PARE 1+1. O picătură în mare, reprezintă aceste investiții, spunea jurnalistul.

Așadar, în lipsa unor cercetări specializate, facem diferite presupuneri în legătură cu felul cum sunt cheltuiți banii transferați de moldovenii din străinătate. Însă, un lucru este cert, fără acești bani, economia Moldovei ar fi la pământ. Iată adevărata forță a celor plecați peste hotare.

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.

Informația este putere, informați-vă corect!

 

Articole similare
Comentarii