Ce a discutat la Moscova Nicu Popescu cu omologul rus Serghei Lavrov

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a avut o întrevedere cu Serghei Lavrov, ministrul afacerilor externe al Federației Ruse. Oficialii au efectuat un schimb cuprinzător de opinii și au punctat mai multe aspecte importante în relația bilaterală, cum ar fi consolidarea dialogului politic, inclusiv la nivel înalt, intensificarea relaţiilor comercial-economice, asigurare accesului produselor moldovenești pe piața rusă, finalizarea procedurilor privind semnarea acordului de protecție socială în beneficiul cetățenilor noștri, reglementarea conflictului transnistrean.

Vicepremierul Nicu Popescu a mulțumit autorităților ruse pentru ajutoarele umanitare oferite Republicii Moldova în lupta cu pandemia COVID-19, care au inclus vaccinuri, echipamente medicale, teste anti-COVID, medicamente, consumabile și accesorii. Tot cu această ocazie, miniștrii de externe au salutat recenta încheiere de către companiile Moldova-Gaz și Gazprom a contractului de livrare a gazelor naturale către Republica Moldova.

„Am reconfirmat poziția principială a Republicii Moldova cu privire la necesitatea reglementării conflictului transnistrean în baza respectării suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova. De asemenea, am exprimat susținerea pentru continuarea negocierilor în formatul 5+2 și organizarea unei runde de negocieri în acest format în viitorul apropiat.” – a menționat ministrul Nicu Popescu.

Citește și:

Iată cum va compensa Guvernul diferența de tarife pentru gazele naturale și energia termică, în perioada rece a anului

Totodată, șefii celor două diplomații au discutat despre modalitățile de realizare în practică a inițiativei Federației Ruse privind distrugerea munițiilor stocate în depozitul militar de la Cobasna. În acest context, a fost reiterată poziția principială a Republicii Moldova privind necesitatea reluării procesului de retragere a trupelor ruse dislocate în regiunea transnistreană.

„Am subliniat împreună cu domnul ministru Lavrov necesitatea menținerii unei comunicări active pe linia ministerelor de externe, iar în acest sens am semnat un nou plan al consultărilor între ministerele de externe ale ambelor state pentru anii 2022-2023.” – a spus ministrul Nicu Popescu.

La finalul întrevederii, miniștrii Nicu Popescu și Serghei Lavrov au semnat o declarație comună cu ocazia aniversării, pe 19 noiembrie, a 20 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie şi cooperare dintre Republica Moldova și Federația Rusă, salutând prelungirea acestuia.

De asemenea, vicepremierul moldovean a discutat cu Grigori Karasin, președintele Comitetului pentru afaceri externe al Consiliului Federației perspectivele activizării cooperării între legislativele de la Chișinău și Moscova, inclusiv pe linia grupurilor parlamentare de prietenie.

Articole similare
Comentarii