Cel mai sărac președinte din lume: Lecții de învățat pentru politicienii moldoveni

2

Este considerat cel mai sărac președinte din lume, dar și cel mai modest politician. A refuzat să locuiască în imensul palat prezidențial și a preferat să-și păstreze stilul umil de viață Trăiește cu soția sa la mica fermă din periferiile capitalei Montevideo, unde cultivă crizanteme pe care le vând. Își donează aproximativ 90 la sută din salariul său lunar organizațiilor de caritate și micilor întreprinzători.

Vorbim despre Jose Mujica, președinte al Uruguay între 1 martie 2010 și 1 martie 2015.

Conduce și în continuare mijlocul său de transport, un Volkswagen Beetle din 1987. În 2010, conform declarației sale de avere, mașina valora 1800 dolari americani. Pe când avea 60 de ani participa în lupte fiind membru al gherilei Tupamaros, a fost rănit de 6 ori, iar 14 ani i-a petrecut într-o închisoare militară. În timpul mandatului său a reușit să crească economia, să micșoreze datoria de stat, să reducă nivelul sărăciei.

”Sunt considerat cel mai sărac președinte din lume, dar eu nu mă consider așa. Cel mai sărac este acela care are nevoie de prea multe în viață”, spunea Jose Mujica.

Uruguay President Jose Mujica Cordano (L) watches as US President Barack Obama pauses while making a statement to the press before a meeting in the Oval Office of the White House May 12, 2014 in Washington, DC. AFP PHOTO/Brendan SMIALOWSKI (Photo credit should read BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Getty Images)

 

De ce am venit cu acest exemplu de modestie din partea unui șef de stat? Poate încă nu e târziu să mai fie salvat minimul de moralitate în politica moldovenească. Cum se simt oare cei care fură din buzunarul cetățeanului și îi scurtează viața? Pentru că în felul acesta oamenii nu au acces la o alimentație normală, la un sistem de sănătate normal, la un trai decent. Pentru că majoritatea pensionarilor sunt condamnați să trăiască de la o lună la alta, de la o pensie la alta, fără să știe ce vor mânca mâine.

Nu spun că toți președinții de țară ar trebui să trăiască așa cum o face fostul președinte al Uruguay, spun doar că un președinte, un politician ar trebui să dea dovadă de moralitate, de bun simț și să fie în serviciul cetățenilor țării sale. Știu că este prea mult pentru politica moldovenească. Dar cel puțin oamenii au dreptul să cunoască ce se întâmplă în lume și că mai sunt președinți pentru care modestia și moralitatea sunt în capul listei calităților lor.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.
error: Content is protected !!