Cine are cele mai mari șanse să devină următorul președinte al țării

E adevărat, de atâtea ori am auzit asta, deciziile Curții Constituționale nu pot fi contestate, nu se discută, ele se execută. Ultima decizie a CC care se referă la alegerea directă a președintelui țării pare la prima vedere una care ar mulțumi cetățenii, că doar ei asta au și cerut – alegerea directă a președintelui. Dar de ce oare oamenii nu se bucură? De ce au impresia că totuși va urma o furtună, că se coc noi scenarii, că ceva necurat va fi la mijloc.

De ce asemenea presentimente? Pentru că în povestea R. Moldova, de cele mai dese ori câștigă răul, chiar dacă uneori acest rău are o față foarte blajină.

Decizia Curții Constituționale pare să fie un cadou neprețuit pentru liderul PSRM, Igor Dodon, care în acest moment pornește cu prima șansă în alegerile prezindențiale, dacă ele vor fi directe. Asta o spun sondajele de opinie. Dodon are cele mai multe șanse și din cauza că stânga este consolidată, din cauza că liderul PN, Renato Usatîi nu are 40 de ani și nu poate participa la scrutin, dar și din cauză că dreapta este dispersată.

Dreapta este dispersată, la fel și electoratul. Sunt cel puțin doi candidați de pe dreapta eșichierului politic care ar putea participa la scrutinul prezindențial, de fapt au și anunțat public acest lucru. Este vorba despre lidera grupului de inițiativă pentru constituirea Partidului Acțiune și Solidaritate, dar și liderul Partidului Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase.

Marea provocare este consolidarea dreptei pentru a avea mai multe șanse decât stânga la alegeri. Sunt alegători care o susțin pe Maia Sandu, dar nu ar vota pentru Andrei Năstase la funcția de președinte, sunt alegători care vor proceda exact invers, îl vor susține pe Andrei Năstase, dar nu vor vota pentru Maia Sandu. Deocamdată nu este clar cum va proceda omul de afaceri Ion Sturza. Este interesat să participe la scrutin? Este capabil să consolideze această dreaptă și să îi reprezinte pe alegători? Este capabil să îl devanseze pe Igor Dodon în cadrul alegerilor? Cred că da, doar dacă implicarea va fi plenară și va exista intenția sinceră de a sluji acest popor.

Articole similare
Comentarii