Cine este românca numită ministru al Sporturilor în Franța

Româncă, ministru al Sporturilor în Franța. La vârsta de 43 de ani, românca Roxana Mărăcineanu adaugă o nouă performanță în palmaresul său și anume funcția de ministră a Sporturilor în Franța, după ce în această dimineață Laura Flessel și anunțat demisia. Roxana Mărăcineanu este fostă înotătoare la proba spate.

Născută la București în 1975, Roxana Mărăcineanu a emigrat în Franța în 1984, împreună cu familia. La vârsta de 9 ani, Mărăcineanu descoperă o nouă țară, o nouă limbă, o nouă cultură. Își face studiile între zidurile unui centru de tranzit pentru refugiați în Blois.

Trebuie spus că este prima campioană mondială a Franței la înot în 1991. Chiar dacă inițial l-a lansat în gimnastică, totuși înotul este cel care îi face cunoscut numele în adolescență.

În 1998 cariera sa ia o altă dimensiune: în Perth (Australia), Mărăcineanu devine primul francez campion mondial la înot proba spate de 200 m. A deținut și titlul european la aceeași probă cu aceeași distanță. Apoi obține și o medalie de argint la Olimpiada de la Sydney din 2000.

S-a retras din sport în anul 2004. A devenit consultant pentru echiapa TV Europe 1, dar mai ales pentru France Télévisions, comentând la televiziunile publice cele mai multe competiții de înot.

Mamă a trei copii, Roxana Mărăcineanu nu este novice în politică. A fost aleasă consilier regional în anul 2010, în Ile-de-France în 2010, sub steagul socialist. Ulterior a luat o poziție în favoarea actualului președinte al Franței Emmanuel Macron înainte de primul tur al ultimelor alegeri prezidențiale.

În iulie 2018, prim-ministrul al Franței Edouard Philippe i-a încredințat misiunea de a lupta contra cazurilor de înec în rândul copiilor. A fost momentul când au avut loc primele contacte cu Executivul francez.

(sursa: BFM TV)

Articole similare
Comentarii