Cum și unde vor vota studenții la alegerile din 11 iulie?

Asociația Promo-LEX solicită, într-un apel public, instituțiilor vizate să informeze studenții cu reședința în localitățile în care își fac studiile, despre mecanismul de votare la alegerile din 11 iulie 2021.

Potrivit art. 9 alin. (2) din Codul electoral, în cazul în care alegătorul are și domiciliu, și reședință, în perioada valabilității reședinței, el votează în localitatea în care își are reședința. Respectiv, studenții și elevii cu drept de vot care au înregistrare la reședință în localitățile unde își fac studiile (de ex. Chișinău, Bălți, Cahul, Comrat, Taraclia) vor fi obligați de norma legală să voteze anume în aceste unități administrativ-teritoriale. În acest fel, ei nu vor putea vota la secțiile de votare deschise în localitățile unde își au domiciliu (la baștină).  

Având în vedere faptul că alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 se vor desfășura în perioada vacanței studenților, putem presupune că mulți dintre aceștia se vor afla la domiciliu. Contextul pandemic de asemenea a determinat desfășurarea studiilor în format online sau mixt, care la fel presupune aflarea studenților la domiciliu.  

Asociația Promo-LEX recomandă studenților care intenționează să voteze la o altă secție de votare decât conform reședinței valabile/domiciliului, să depună o declarație de ședere la autoritatea administrației publice locale din localitatea unde dorește să voteze până în data de 10 iunie 2021, inclusiv.  

În context, Asociația Promo-LEX face apel către administrația universităților privind necesitatea informării studenților cu referire la condițiile de votare la alegerile parlamentare din 11 iulie 2021. 

Articole similare
Comentarii