De ce Igor Dodon ne propune federalizarea

Liderul PSRM, Igor Dodon, care a aces alături de lidera PAS, Maia Sandu, în turul doi al alegerilor prezidențiale a refuzat invitația la emisiunea Alb&Negru pe care o realizez la UNIMEDIA. Eu încă mai am speranța că Dodon va accepta într-un final să onoreze invitația mea, pentru că sunt extrem de multe întrebări. Ar fi corect și respectuos față de cei care ne urmăresc ca Igor Dodon să accepte invitația și să răspundă la toate întrebările, fără ocolișuri, fără a se ascunde după deget.

Sau poate socialistul Igor Dodon are ceva de ascuns? Și dacă are ceva de ascuns, atunci cum cețeanul, alegătorul își poate forma o opinie corectă înainte de alegeri? Cum poate să voteze informat și conștient, când candidații se feresc să iasă în spațiul public, să participe la emisiuni incomode, și în afara instituțiilor media pe care le controlează?!

Până una alta, am găsit în arhivă o ediție a emisiunii Alb&Negru din 19 martie 2014, cu participarea liderului PSRM, în care am vorbit pe larg despre anexarea Crimeii de către Federația Rusă, dar și despre soluțiile sale pentru viitorul R. Moldova. Viziunile nu s-au schimbat in acești doi ani de zile. Atunci Igor Dodon folosea noțiuni precum “lovitură de stat în Ucraina, uzurparea puterii în Ucraina de către forțele radicale de dreapta”, pe care le numea “neo-naziste” și care “au organizat proteste pe Maidan și au preluat forțat puterea în Ucraina”.

http://unimedia.info/tv/alb-negru/55/video-igor-dodon-in-studioul-unimedia

Tot în acea emisiune socialistul amintea despre teritorii care au fost sute de ani parte a R. Moldova și care acum sunt în componența Ucrainei (deși R. Moldova ca stat are doar 25 de ani).

L-am întrebat dacă Crimeea a fost ocupată de Federația Rusă și iată ce mi-a răspuns Igor Dodon:

“Acțiunile Federației Ruse în raport cu Crimeea este acțiunea unui stat care încearcă să apere cetățenii săi care istoric se aflau pe un teritoriu care era parte a Rusiei. Nu am văzut nimic ce ține de ocupație. Ați văzut forțe străine? Ocupație a fost în Iugoslavia, Cosovo, Iran, Libia, Siria. Ați văzut trupe oficiale ale Rusiei care au început acțiuni militare în Crimeea? Ocupație este atunci când o țară străină vine pe teritoriul altei țări și începe acțiuni militare. În Crimeea au fost dislocate baze militare ruse în baza unui acord parafat, ratificat de cele două Parlamente”.

Și atunci, și acum candidatul la președinție Igor Dodon își dorește federalizarea R. Moldova, dar și organizarea unui referendum cu privire la vectorul geo-politic al acestei republici. În opinia generalului Ion Costaș, federalizarea ar însemna pur și simplu distrugerea R. Moldova, crearea unui haos și mai mare prin crearea a trei subiecți egali ai unei federații (Chișinăul, Tiraspolul și Comratul).

http://unimedia.info/stiri/video-ion-costas-federalizarea-inseamna-distrugerea-completa-a-r–moldova-122435.html

Dar câți dintre cetățenii noștri înțeleg în general ce înseamnă federație, care sunt riscurile, cum se va trăi ulterior într-o astfel de construcție? Cine își imaginează acum deputați de la Tiraspol și Comrat în Parlamentul de la Chișinău, deputați care ar putea vota pentru limba rusă – a doua limbă de stat în R. Moldova și multe alte inițiative care să ne țină înlănțuiți de Federația Rusă. Probabil pentru unii nu au fost suficiente gulagurile sovietice.

Tot în 2014 liderul PSRM ne speria că Iurie Leancă risca să fie ultimul premier al unei Moldove integre, așa cum a fost Ianucovici a fost ultimul președinte al unei Ucraine integre. Exista riscul să pierdem Transnistria, Găgăuzia și nordul țării. Au fost doar simple sperietori, după cum ne-a arătat foarte bine istoria și timpul.

Între timp, Igor Dodon a reușit să declanșeze și un scandal diplomatic, consecințele căruia am putea să le simțim extrem de puternic dacă Igor Dodon devine președinte.

http://unimedia.info/stiri/ucraina-retrage-temporar-ambasadorul-din-republica-moldova–dupa-declaratiile-lui-igor-dodon-despre-crimeea-122386.html

Atenție mare pentru cine vă veți da votul la 13 noiembrie 2016, în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Analizați la rece toate promisiunile pompoase și pe alocuri otrăvite care se fac în campanie electorală. Gândiți-vă nu doar la confortul vostru ca alegători, dar și la ce fel de viitor vreți să aibă R. Moldova. Gândiți-vă la cei care urmează să trăiască pe acest teritoriu. Alegerea nu o faceți doar pentru voi, dar și pentru urmașii voștri.

Articole similare
Comentarii