Demararea procedurii de evaluare a performanțelor procurorului general: Răspunsul Președinției R. Moldova

Portalul Nr.1 al Diasporei ER NEWS a scris ieri despre faptul că deși noua Lege a Procuraturii prevede un mecanism de evaluare și ulterior demitere a procurorului general, până la această oră instituțiile statului care sunt abilitate să solicite evaluarea performanțelor procurorului general nu au făcut niciun demers în acest sens.

Pe marginea acestei situații Portalul Nr.1 al Diasporei ER NEWS a solicitat Președinției R. Moldova un comentariu, întrebând când șefa statului Maia Sandu va solicita evaluarea performanțelor procurorului general. Iată răspunsul oficial pe care l-am primit:

Pe moment, doamna Președintă nu a făcut un asemenea demers. Despre eventuale acțiuni în acest sens, instituția prezidențială va comunica public”.

Amintim că la 2 septembrie 2021, președinta R. Moldova a promulgat noua Lege a Procuraturii. Documentul prevede un mecanism de evaluare a performanțelor procurorului general.

Cine poate solicita evaluarea performanțelor procurorului general?

*Președintele R. Moldova sau

*cel puțin 3 membri ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Legea mai prevede că în cazul în care în urma evaluării conducătorul Procuraturii Generale (PG) obține calificativul „nesatisfăcător” Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) va propune președintelui R. Moldova eliberarea din funcție a procurorului general.

Precizăm că ministrul Justiției (Sergiu Litvinenco, PAS) este membru al CSP. Întrebat de colegii din presă când va depune o sesizare privind evaluarea performanțelor procurorului general, Sergiu Litvinenco nu a oferit un răspuns clar.

Situația dată trezește multe semne de întrebare și ne duce cu gândul că poate există deja o înțelegere a actualei guvernări PAS cu actualul procuror general Stoianoglo?

 

Mai multe detalii citiți în articolul publicat ieri, 20 septembrie:

Și dacă ar exista o înțelegere cu actualul procuror general Stoianoglo cum acesta poate să rămână în funcție?

 

Articole similare
Comentarii