Demnitarii penali din România și R. Moldova. Cine are mai mulți condamnați?

Zilele trecute, ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, ținea morțiș să ne prezinte o statistică despre demnitarii moldoveni sau funcționari publici care au încălcat legea și care sunt fie condamnați, fie cu dosare penale. S-a întâmplat după ce l-am întrebat în emisiunea Alb&Negru când vom asista la dosare penale pe numele guvernanților. Din răspunsul ministrului, se pare că Procuratura Generală are cel puțin aceleași rezultate ca DNA-ul românesc sau chiar le depășește. Doar faptul că R. Moldova are condamnați doi foști premieri cât înseamnă. În privința unui  fost premier lucrurile sunt clare (Vlad Filat). Dar cine este cel de-al doilea premier? Misterul a fost foarte mare întrucât chiar și ministrul Justiției a refuzat să ne divulge numele demnitarului. Știu că anterior probleme cu justiția a avut fostul premier Chiril Gaburici, din cauza diplomei sale de studii. Să fie el cel de-al doilea premier? Oricum despre un alt prim-ministru condamnat la închisoare Procuratura generală nu ne-a spus nimic.

Iată ce statistică a prezentat ministrul Justiției, în cadrul Forumului de Dezbateri pe Integrarea Europeană a Republicii Moldova, Panelului „Combaterea corupției și reformarea justiției – este posibil un progres real în Republica Moldova?”:

Din 2014 până în prezent, subiecți ai infracțiunilor de corupție și conexe acesteia, aflate la o avansată fază de investigație, urmărire penală sau chiar în proces de judecată au fost și sunt:

2 prim-miniștri,

14 procurori,

vicepreședinți ai BNM,

5 miniștri și viceminiștri,

78 persoane cu funcții de răspundere din domeniul ocrotirii sănătății (inclusiv 10 directori de spitale),

23 persoane cu funcții de răspundere din domeniul educației,

37 primari,

2 președinți de raion,

16 conducători de departamente, subdiviziuni din cadrul ministerelor și ai altor autorități publice, 8 directori și adjuncți de agenții, autorități publice,

51 de șefi și adjuncți de instituții autonome și subdiviziuni din cadrul autorităților publice (inspectorate, birouri),

17 controlori fiscali, auditori, revizori,

93 de directori de întreprinderi și organizații de stat,

28 de colaboratori ai Serviciului Vamal,

40 judecători,

13 avocați,

205 polițiști,

28 ofițeri de urmărire penală,

28 executori judecătorești,

2 experți judiciari,

63 avocați,

108 conducători de întreprinderi și organizații din sectorul privat,

5 conducători de instituții bancare,

260 persoane fizice.

Statistica arată bine, din perspectiva luptei cu corupția. Dar întrebarea întrebărilor este câți din această listă sunt condamnați și stau la pușcărie. Poate doar persoanele fizice.

Dacă ne uităm peste Prut, la felul cum a înțeles DNA și justiția românească să își facă meseria, iată ce avem.

În 2015, România avea nu mai puţin de 36 de miniştri penali. Încă unul s-a adăugat în anul 2016. Este o listă lungă în care se regăsesc nume din toate partidele care s-au perindat la guvernare. 11 miniştri dintre cei 36 au fost încarceraţi, alţii au fost condamnaţi la închisoare cu executare, iar cinci au fost arestaţi preventiv. La aceste cifre se adaugă evident avocați, șefi de spitale, medici, profesori, manageri de instituții publice, oameni de afaceri și alte categorii.

Iată aici un raport al condamnaților pe 2016.

anul 2016 deputați miniștri primari judecători președinți consiliu județean prefecți polițiști
decembrie 1 2 2 1 1
noiembrie 1 6 2 2
octombrie 4 1
septembrie 1
august – iulie 5 1
iunie 2 1 1
mai 5 5 1
aprilie 1 1 1 1
martie-februarie 1 3 26 politisti si vamesi
ianuarie 2 4

Sursa: Direcția Națională Anticorupție din România

Lista este a celor condamnați, în urma unor decizii definitive ale instanțelor de judecată. Ce avem noi în R. Moldova sunt cauze penale care au fost pronite, dar care nu au o finalitate de ani de zile. Care este veriga slabă în tot acest sistem? Cred că este vorba despre om, despre factorul uman, fie că este politician, procuror sau judecător.

 

Informația este putere, informați-vă corect!

Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii