Dublele standarde ale R. Moldova: Depune cerere de aderare la UE și reia exportul de fructe către Rusia

În timp ce în Ucraina, armata rusă bombardează deja de 13 zile orașe întregi, inclusiv școli, spitale, biserici, zone rezidențiale, sunt uciși oameni nevinovați, copii care fug din calea războiului, câteva titluri apărute zilele trecute în presă se cer analizate și precizate.

Pe de o parte:

*Republica Moldova reia exportul de fructe către Federația Rusă
*Chișinăul nu este pe lista Moscovei ca țară neprietenoasă
*Potrivit unui comunicat emis de Rosselhoznadzor din Rusia, sunt anulate restricțiile și permisul de import de fructe cu semințe sau sâmburi din R. Moldova.

Iar pe de altă parte:

*Ministrul de Externe de la Kiev: ”Cererea Moldovei de aderare la UE arată ca o încercare de a face autostopul la un tren ucrainean de mare viteză către Bruxelles
*„Apreciem solidaritatea georgienilor și moldovenilor cu Ucraina, suntem recunoscători pentru ajutorul umanitar al Georgiei și Republicii Moldova pentru ucrainenii care suferă de agresiunea rusă. Cu toate acestea, din păcate, nici Georgia, nici Moldova nu au susținut noile sancțiuni UE împotriva Rusiei pentru crimele sale de război.”
*”Poziția Georgiei și R. Moldova ilustrează clar nedorința Tbilisi și Chișinăului de a deveni un contributor real la securitatea în Europa”.

Este aproape evident că declarațiile ministrului de Externe de la Kiev nu sunt pe placul unei bune părți a populației din R. Moldova. Dar, demnitarul ucrainean are dreptate. Timp de 30 de ani, R. Moldova a tot oscilat între Uniunea Europeană și Rusia, a preferat să fie în două bărci, doar să nu-l supere pe Putin și pe ruși, așa cum scriam zilele trecute într-un articol pe care îl puteți citi AICI. Acum această poziție este și mai evidentă. Dacă vom fi tranșanți, cu demnitate și pe poziții, atunci vine războiul și în R. Moldova. Și nimeni nu își dorește acest lucru. De aceea, lasă să lupte Ucraina și poporul ucrainean pentru noi toți, pentru securitatea și pacea în Europa și în lume, iar dacă, prin minune, prindem și noi trenul aderării la UE, cu atât mai bine. Este cinic, nu? Dar cam așa gândește o bună parte a populației din R. Moldova.

Iată cum, în continuare, vom exporta mere la ruși, vom ajuta refugiații din Ucraina, vom fi un stat neutru și vom pleca cât mai mult capul, așa încât soarele să nu ne vadă.

Declarațiile Ministrului de Externe de la Kiev, Dmytro Kuleba, le găsiți mai jos:

„Cu tot respectul față de partenerii noștri georgieni și moldoveni, cererea Moldovei și Georgiei de aderare la UE arată acum ca o încercare de a face autostopul la un tren ucrainean de mare viteză către Bruxelles. Cererea Ucrainei de aderare accelerată la UE trebuie luată în considerare separat de cererile Georgiei și Moldovei”, a declarat luni Kuleba.

„Apreciem solidaritatea georgienilor și moldovenilor cu Ucraina, suntem recunoscători pentru ajutorul umanitar al Georgiei și Republicii Moldova pentru ucrainenii care suferă de agresiunea rusă. Cu toate acestea, din păcate, nici Georgia, nici Moldova nu au susținut noile sancțiuni UE împotriva Rusiei pentru crimele sale de război.

Această poziție nu corespunde parteneriatului dintre Ucraina, Georgia și Moldova în cadrul „trio-ului asociat” și ilustrează clar nedorința Tbilisi și Chișinăului de a deveni un contributor real la securitatea în Europa”, a spus ministrul într-un comunicat.

Articole similare
Comentarii