După 25 de ani de independență: O parte trage spre România, alta – spre Rusia

Îi dau dreptate deputatului din primul Parlament, Vasile Ursu, când spune că alegerile în R. Moldova se fac pe subiecte de indentitate națională, pe geopolitică, pe promisiuni că vom fi cu România sau cu Rusia. Iată de ce nu avem o clasă politică responsabilă, o bătălie pe proiecte de dezvoltare, o idee națională îmbrățișată de majoritatea populației.

Vedeți mai jos câteva declarații făcute de deputatul din primul Parlament, Vasile Ursu, la emisiunea Alb&Negru:

*Care nu era în Partidul Comunist din URSS nu era promovat nicăieri. Dar dacă spuneai “Nu”, era Doamne ferește.

*În regimul totalitar nu aveai de ales. Noi nu cunoșteam altă cale. În 1988 s-a început deșteptarea. În suflet ne doream să fim liberi.

*Se spunea așa: Dacă vrei să fii ministru, trebuie să fii de peste Nistru sau să îți iei soție rusoaică. Din toți cei care au fost promovați au avut soții rusoaice. Chiar și la posturile cele mai înalte în stat. Nu pot să spun despre dl Mircea Snegur despre asta, dar până atunci analizați și veți vedea.

*La noi se face politică pe naționalitate, o parte trag spre România, alții spre Rusia. Atunci când ajungem în camapanie electorală se face politică pe subiecte de indentitate națională. Nu demonstrăm cine suntem. Trebuia de însușit limba română până acum.

*Pedagogii din liceele ruse ar trebui să vorbească în română cu elevii. Liceele de limbă rusă ar trebui să fie în R. Moldova cu o condiție ca elevii să cunoască bine limba română, așa cum vorbim noi în rusă.

*De la bun început s-au format diferite fracțiuni, așa că nu am mai reușit proiectul independenței. Clubul agrarienilor reprezenta comuniștii din regimul totalitar. Primul Parlament a interzis Partidul Comuniștilor, apoi această decizie a fost anulată.

*Atunci interesul mare era de a distruge și de a demonstra că în trecut era mai bine.

*Ce puteam noi face doar cu tricolorul în mână, când eram înconjurați de sute de mașini militare. Este foarte greu de spus. Dacă nu se întâmpla ceea ce s-a întâmplat la Moscova nu știu cât trăia independența noastră și dacă era.

*Nici azi nu avem putere. Nu suntem pregătiți pentru a ne apăra. Vrem să fim apărați de către cineva nu cotropiți.

*A fost o greșeală că nu s-a pus în Parlament la vot unirea. Trebuia fi pusă la vot această chestiune, chiar dacă nu se vota, ca să se vadă intențiile noastre. Dar poate și se vota. Iată alolingvii au votat imnul “Deșteaptă-te române”, fără ca să știe al cui este acest imn. Imediat după independență am votat și imnul. Apoi s-au dezmeticit și au spus că nu sunt de acord, dar deja imnul era votat. Mai mult că nu trecea, dar astăzi am fi spus că a fost o intenție a Parlamentului 90 de a face unirea, dar nu s-a reușit iată din ce motive.

*Faptul că acum cineva strigă în stradă și scot la evenimente 2000-3000, așa nu se face unirea. Trebuie organizat un referendum, dar până atunci trebuia să știm care sunt motivele contra unirii. Atunci nu am venit cu această idee, crezând că va fi pe ordinea de zi următoarea dată. Nici eu nu m-am gândit atunci la asta, credeam că va fi următorul pas.

*Oamenii de la țară nu aveau nevoie de libertate. Aveau nevoie de cineva să-i îndrume și să le spună acum lucrați, acum odihniți-vă. Totuși statul trebuie să dirijeze.

*În acești 25 de ani am bătut pasul pe loc foarte mult, am distrus ceea ce am avut și nu am realizat practic nimic. Mai mult numit că suntem stat, dar puterea noastră de a ne dezvolta este foarte mică. Dacă acum nu am fi ajutați de UE și nu am avea acele credite pe care ni le oferă partenerii noștri de dezvoltare, atunci nu știu dacă am exista ca țară aparte. Asta nu dezvoltă stat, face doar ca cetățenii să existe.

*Cetățenii noștri de peste hotare nu vor veni acasă până nu vor vedea că aici este mai bine.

*Dacă atât de mult bat apa în piuă unii deputați că este mai bine cu Rusia și dacă Rusia ar fi vrut ca noi să fim o țară dezvoltată trebuia să ne acorde acele credite pe care ni le oferă UE.

*Soluția mea pentru viitorul Moldovei ar fi să realizăm Acordul de Asociere cu UE, să dezvoltăm ramurile economiei naționale. Cred în viitorul acestei țări în cazul când vom conlucra cu UE. Altcineva nu ne va oferi credite pentru dezvoltare.

*Peste 10 ani văd R. MOldova în Uniunea Europeană. Trebuie doar ca la următoarele alegeri să votăm oameni competenți, dar nu cei care sunt azi și cei care fac gălăgie, sau care se bat pentru Moscova.

Articole similare
Comentarii