Filip în presa germană despre succese R. Moldova. Un fake-news?

Astăzi pe pagina on-line a ziarului timpul.md apare așa un articol în care premierul moldovean Pavel Filip este lăudat peste măsură pentru succesele înregistrate. Mai mult decât atât, este catalogat ca fiind elevul model al Parteneriatului Estic.

http://www.timpul.md/articol/frankfurter-allgemeine-zeitung-pavel-filip-elevul-model-al-parteneriatului-estic-124394.html

Am căutat acest articol pe pagina online al acestui prestigios ziar german și aici surpriză nu găsesc nimic. Acest articol nu apare nici în rubrica de articole semnate de jurnalistul Michael Stabenow. Apropo, articolul nu apare nici pe pagina de Facebok a ziarului.

F.A.Z., Politik
http://www.faz.net/redaktion/michael-stabenow-11104355.html?offset=9&cid=&sort=abc#FAZContent

Apare întrebarea logică: dacă articolul nu este online, nu este pe Facebook, atunci cum redacția ziarului Timpul a intrat în posesia lui? A mers cineva în Germania să cumpere ziarul, care apropo, poate fi găsit doar în ziua în care apare? Or, acest articol a fost publicat pe 25 noiembrie, iar astăzi este 28 noiembrie.

Există câteva ipoteze:
*Sau acest articol este un fake și nu a fost scris de către jurnalistul german, dar făcut la comanda PD și plasat pe timpul.md fără ca ziarul german să fie la curent
*Sau jurnalistul a scris ceea ce s-a discutat la Summitul Parteneriatului Estic fără a intra în detalii cu privire la starea de lucruri din R. Moldova
*Sau acest articol a fost pur și simplu plătit ca să apară pe paginile ziarului

Să presupunem totuși că este un articol real, scris de acest jurnalist german. Chiar și așa, există mai multe inexactități, iar succesele prezentate de guvernarea PD la Summit nu sunt decât pe hârtie.

Iată ce scrie în articol, potrivit timpul.md și iată ce avem de fapt:

1. Republica Moldova a obţinut în ultimul timp succese considerabile în lupta cu corupţia şi birocraţia, dar şi în ceea ce ține de consolidarea democraţiei şi statului de drept.
În realitate, nivelul corupției crește, numărul dosarelor la comandă pe criterii politice tot, frica de a candida în alegeri e din ce în ce mai mare (a se vedea cazul din satul Lăpușna)

2.Contracararea propagandei rusești
Ce fel de acțiuni întreprinde guvernarea, dacă liderul PD, Vlad Plahotniuc, retransmite pe principalul canal de televiziune din R. Moldova, (care îi aparține) postul de televiziune rusesc Pervîi canal. Despre ce fel de contracarare a propagandei rusești vorbim?

3. Conflictul transnistrean
Este o istorie veche de umplut discursurile pe la summit-uri, nimic mai mult nu se face în direcția reunificării țării.

Între timp, am scris, prin intermediul Marianei Lucrețeanu (stabilită în Germania), un mesaj redacției ziarului Frankfurter Allgemeine Zeitung, pentru precizări, pentru a ne confirma dacă într-adevăr a fost scris un asemenea articol și care au fost sursele din care s-a informat jurnalistul.

Precizez că Frankfurter Allgemeine Zeitung este un cotidian german cu sediul în Frankfurt pe Main. Modul de prezentare a evenimentelor nu este hotărât de redactorul șef, ci în mod colegial de 5 persoane din conducerea redacției. Orientarea ziarului este creștin-democrată, față de principalul concurent, Süddeutsche Zeitung, cu orientare social-democrată.

Informația este putere, informați-vă corect!

Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii