Iată cum ne susține UE: Primul centru de dezvoltare pentru copii deschis la Ceadîr-Lunga

În Ceadîr-Lunga, un oraș cu aproximativ 23 de mii de locuitori, nu a existat, până acum două luni, nici un loc de joacă de interior, unde copiii ar fi putut petrece timpul liber, mai ales în perioada rece a anului. Dar minunea s-a produs datorită unor granturi din partea Uniunii Europene destinate susținerii agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia.

Nataliei Petiș din orașul Ceadîr-Lunga, care a lucrat 40 de ani pedagog, a decis, anul trecut, să aplice la acest program și a câștigat un grant de la Uniunea Europeană în valoare de peste 7 mii 820 Euro. Cu acești bani a deschis în localitatea sa natală primul centru de dezvoltare și divertisment pentru copii. Astăzi Natalia Petiș gestionează o afacere de succes. „Demult “coceam” o asemenea idee, dar nu mă încumetam s-o pun în aplicare din lipsă de bani”, a mărturisit Natalia.

A întocmit un plan de afaceri cu ajutorul mentorilor, apoi a procurat jucăriile și echipamentul necesar, a amenajat spațiul de joacă în câteva zone tematice și a realizat o campanie de promovare. Centrul „Smeșariki”, dotat cu un labirint modular, piscină cu biluțe, căsuțe din povești și diverse jucării educative, a devenit deja neîncăpător pentru copiii din oraș, cu vârsta cuprinsă între 1 și 7 ani. Tot mai des centrul este solicitat și pentru organizarea unor petreceri, așa cum ar fi zilele de naștere a copiilor.

„Odată cu deschiderea acestui centru am devenit mai energică, mai încrezătoare în forțele proprii și în viitor. Nu am timp de pierdut. Încercăm să creăm pentru copiii noștri o lume de poveste, în care să vrea să se întoarcă de fiecare dată după cunoștințe, emoții pozitive și noi prieteni”, spune directoarea centrului cu o bucurie în glas pe care nu-ți vine să o întrerupi.

În plus, femeia a reușit, prin deschiderea acestui Centru, să creeze și locuri de muncă. Are 3 angajați care se bucură de un loc de muncă stabil, alături de casă.

Planurile Nataliei însă nu se opresc aici. Acum este în proces de organizare a unor cercuri de dezvoltare timpurie pentru copii, de studiere a limbii engleze, de arte plastice și decor. „Vrem să le trezim copiilor interesul pentru știință, pentru artă și vom face acest lucru în formă de joacă, învățând puțin câte puțin, dar sigur”, spune Natalia Petiș.

Ea ne mai spune că lansarea în afaceri a fost o provocare pe care a acceptat-o datorită familiei care o susține și o încurajează. „Fiicele și cei 3 nepoței au apreciat mult ideea mea de afaceri și ei îmi dau tăria de care am nevoie pentru a merge mai departe. Lumea afacerilor implică mult efort, dăruire și implicare, dar își aduce și satisfacție pe măsură”, spune Natalia Petiș.

Femeia vine cu un îndemn și pentru alții să aibă idei și tărie de caracter pentru a-și urma visul.

Este un exemplu cum granturile oferite de Uniunea Europeană contribuie la creșterea participării femeilor pe piața muncii, dar și la asigurarea unor condiții normale de trai în localitățile din R. Moldova. Sunt fapte concrete, pe lângă vorbele goale pe care le tot auzim de la politicieni pro-ruși care ne vând gogoși despre cât de mult susține Rusia R. Moldova.

Natalia Petiș este unul din cei 30 de antreprenori din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia, care au obținut granturi din partea Uniunii Europene în valoare de până la 18.500 de euro și au beneficiat de serviciile unor consultanți pentru crearea sau dezvoltarea afacerilor în cadrul programului SARD (Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia).

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei. 

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii