În cea mai săracă țară din Europa, numărul milionarilor crește. Pe spatele cui?

Recent am venit cu un mesaj video care a stârnit foarte multe reacții din partea conaționalilor noștri din diaspora. Am provocat o discuție despre banii pe care îi trimit moldovenii acasă. Puneam întrebarea firească ce facem mai departe? Trimitem în continuare bani acasă pentru a susține un sistem corupt în R. Moldova sau găsim alte soluții cum să ajutăm să nu moară de foame copiii și părinții care au rămas în republică.

În fond, unde se duc banii trimiși acasă de moldovenii care muncesc în străinătate? În cea mai mare parte, aceste sume sunt cheltuite pentru sănătate, mâncare, îmbrăcăminte, telefoane, televizoare, reparații în casă, covoare, draperii și această listă poate continua la nesfârșit. Apoi, moldovenii mai organizează nunți, cumetrii pentru care ”aruncă” zeci de mii de euro, cumpără apartamente în care nu trăiesc sau își construiesc case, știind că nu vor reveni prea curând acasă. Dar, deh, trebuie să fie ”în rînd cu lumea”.

Cum anume banii trimiși de diasporă contribuie la susținerea sistemului corupt din țară? Foarte simplu: mita la spitale, la medici, plățile din școli și grădinițe, șpagă la judecători, procurori, polițiști – toate aceste sume vin în mare parte de la rudele din străinătate care trimit bani acasă. Pentru că dintr-un salariu de 3000-4000 de lei nu ai pur și simplu cum să supraviețuieși și încă și să dai mită.

Așadar, este o discuție care trebuie începută, pentru a găsi împreună cele mai bune soluții cum să îi ajutăm financiar pe cei de acasă, așa încât să nu alimentăm corupția din țară.

În acest video, veneam recent cu câteva soluții:

Și acum despre milionarii care cresc ca pe drojdii în R. Moldova, cea mai săracă țară din Europa. Oare pe spatele cui cresc acești milionari dacă nu tot pe umerii moldovenilor plecați peste hotare care asigură bani pentru consum în Moldova.

În 2017, antenție! în Moldova sunt 1792 de milionari în lei. Este vorba despre persoane fizice are au obținut mai mari de 1 milion de lei. În 2017, în Moldova erau cu 243 de milionari mai mult decât în 2016. Cel mai mare venit declarat de o persoană este de 63,94 milioane de lei. Opt persoane au obținut venituri de peste 11 milioane de lei, iar 46 de persoane au câștigat între 3 și 6 milioane de lei.

Șeful Serviciului Fiscal de Stat, Sergiu Puşcuţa spune că acest număr impresionant de milionari ”este un rezultat bun în condițiile în care politicile fiscale nu au suferit schimbări esențiale. În anul acesta, 2018, față de 2017 noi avem o creștere de încă 20 la sută. Creșterea se explică în primul rând prin politica corectă, predictibilă promovată în țara noastră. Contribuabilii și-au revenit după criza din regiune. S-au adaptat la condiții de lucru post criză și și-au adaptat procesele de lucru”. Despre ce fel de politici corecte vorbește șeful de la FISC, dacă fără mită în Moldova nu se rezolvă aproape nimic, dacă lunar moldovenii din străinătate trimit acasă sute de milioane de euro, dacă anume aceste sume susțin economia țării?!

76 la sută dintre milionari sunt bărbați. Cel mai tânăr milionar are 24 ani, iar cel mai bătrân – 80 de ani. Cei mai mulți milionari sunt din municipiul Chișinău – 450.

Curios ar fi dacă diaspora nu ar mai trimite bani acasă, oare cu ce s-ar putea lăuda FISC, Ministerul Economiei, oare câți milionari ar mai rămâne în R. Moldova?

Așadar, ce facem: trimitem în continuare bani acasă pentru a susține un sistem corupt în R. Moldova sau găsim alte soluții cum să ajutăm să nu moară de foame copiii și părinții care au rămas în republică?

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii