Încurcata poveste a listelor de partid din R. Moldova și capcanele întinse alegătorilor

Academicieni, cercetători științifici, avocați, profesori, campioni sportivi, studenți, pensionari și chiar șomeri. Listele electorale ale partidelor politice înscrise în cursa pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie sunt pline de oameni care merită mai mult sau mai puțin să devină deputații în viitorul Parlament. Și totuși cum se formează aceste liste de partid? Cine decide asupra fiecărei candidaturi? Cine și cum decide cine să fie plasat în primele 10 locuri? Portalul Nr.1 al Diasporei ER NEWS vă explică.

La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, cetățenii cu drept de vot vor alege cei 101 deputați în baza sistemului proporțional de vot. Asta înseamnă că fiecare partid politic înscris în cursa electorală prezintă o lista compusă din maxim 103 persoane care candidează pentru funcția de deputat. În lume există două mari sisteme de vot: proporțional (deputații sunt aleși în baza listelor de partid) și majoritar sau uninominal (în baza circumscripțiilor), Mai există și sistem mixt de vot, adică un mixaj dintre sistemul proporțional și cel majoritar.

Până în 2019 alegerile parlamentare în Republica Moldova s-au desfășurat în baza unui sistem proporțional pe liste de partid. Însă la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 a fost aplicat sistemul de vot mixt, votat anterior de PSRM și PDM, un mixaj neinspirat dintre sistemul proporțional şi cel majoritar, rezultatele căruia au fost simțite de fiecare dintre noi.

Cum sunt întocmite listele de partid pentru alegerile parlamentare?

Întocmirea listelor electorale rămâne a fi subiect de dezbateri aprinse la fiecare ciclu electoral din R. Moldova. Un partid politic se poate bucura de un mare respect din partea cetățenilor, însă dacă doar o singură persoană compromisă este inclusă în lista candidaților pentru funcția de deputat, întreg partidul are de suferit. De aceea este foarte important ca partidele să includă pe listele lor persoane integre, competente, fără trecut dubios, așa încât alegătorul să fie convins că va face alegerea corectă.

Indiscutabil, bătălia cea mai mare se dă pentru primele 10 poziții în lista electorală, pentru că aceste candidaturi au cele mai mari șanse să ajungă în Parlament. Unii ajung în aceste poziții pentru merite, iar alții cu bani, pur și simplu își cumpără locul pe această listă electorală. De regulă, pe primele 10 poziții sunt incluse persoanele cele mai importante ale partidului: președintele, vicepreședinții de partid, dar și sponsorii partidului – adică cei care fac donații pentru ca un partid să își poată desfășura activitatea. Mai devreme sau mai târziu, aproape toți sponsorii de partid sunt răsplătiți cumva – fie cu o funcție pentru ei, sau rudele lor, fie cu legi votate ulterior în Parlament care să le favorizeze afacerile.

De asemenea, candidații incluși în liste trebuie să fie membri de partid, deși acest fapt nu este o condiție. Există și excepții când persoane care nu sunt membri de partid ajung pe listele electorale. De regulă este vorba fie de persoane vizibile, care au priză la public, fie care își cumpără un loc pe listă, pentru a beneficia ulterior de anumite facilități, în cazul în care partidul ajunge în Parlament și ideal – la guvernare.

Cine decide asupra candidaturilor incluse pe listele de partid?

De regulă, aproape toate candidaturile care sunt înscrise în listele electorale trec prin filtrul președintelui de partid. El este cel care decide cine și pe ce loc să fie inclus. Unii lideri de partid pur și simplu scot la licitație locurile pe listă. Cine dă mai mult, ajunge mai sus … pe listă. Pentru acești lideri, partidul este propriul SRL, propria întreprindere pe care o gestionează după bunul plac, doar ca să îi aducă venit.

În Republica Moldova niciun partid nu decide prin vot direct, deschis poziția fiecărui candidat pe lista sa electorală. Cel puțin în spațiul public niciun partid înscris până acum în cursa electorală pentru alegerile din 11 iulie nu a organizat dezbateri, alegeri interne cu privire la listele cu candidații propuși pentru funcția de deputat.

Tot mai mulți moldoveni din diaspora incluși pe listele de partid

Întâi de toate trebuie amintit aici că la alegerile parlamentare precedente, organizate în baza sistemului de vot pe circumscripții, moldovenii din diaspora au avut posibilitatea să aleagă câțiva deputați din diasporă care să îi reprezinte. Pentru unii care au ajuns în această funcție, fotoliul de deputat a fost atât de moale și confortabil, încât au dormitat mai mult decât să propună inițiative concrete pentru diaspora.

Pentru alegerile din 11 iulie, unele partide politice s-au întrecut în a include cât mai mulți reprezentanți din diasporă pe listele lor. Cum au fost selectate aceste persoane? În primul rând, fiind membru de partid. În al doilea rând, fiind devotat și promovând interesele partidului în diaspora, prin acțiuni mai mult sau mai puțin transparente. Oamenii din diaspora care sunt implicați sincer, cu verticalitate și devotament pentru țara lor natală nu au loc în aceste liste electorale, mai ales în primele poziții.

În loc de concluzie

Dacă în alegerile prezidențiale bătălia este unu la unu, iar alegătorii au posibilitatea să aleagă între doi candidați, de cele mai dese ori, conduși de emoție și în funcție de calitățile acestora, în alegerile parlamentare lucrurile se complică.

Poți să ai încredere în partid, per ansamblu, dar să nu ai încredere în oamenii care au fost incluși pe lista respectivului partid pentru alegeri. Poți să ai încredere în doar câțiva oameni de pe listă, dar ei să fie undeva la coadă, nu pe primele poziții, ceea ce nu le conferă nicio șansă. De cele mai dese ori acești oameni sunt considerați locomotiva partidului, cei care oferă șansa altora să ajungă deputați (cu trecut mai mult sau mai puțin dubios). Listele de partid aproape întotdeauna sunt mari capcane întinse alegătorilor și din păcate foarte mulți dintre ei devin victime ale acestor capcane.

Și mai trebuie spus că perioada campaniilor electorale de regulă este foarte fierbinte fiindcă apar în spațiul public tot felul de informații (adevărate sau false) despre unii candidați înscriși în cursa electorală.

Rămâne la latitudinea fiecăruia să decidă și să facă alegerea, însă alegerea trebuie să fie făcută asumat, bine informat și cu minim respect pentru această palmă de pământ. De alegerea fiecăruia dintre noi depinde viitorul nostru și al copiilor noștri.

Articole similare
Comentarii