Independența ne-a fost dăruită

Una dintre marile personalități care a avut un rol important în lupta de renaștere națională din Republica Moldova, Nicolae Dabija mi-a confirmat ceea ce scriam mai devreme despre cum R. Moldova și-a obținut independența. Ea a fost mai degrabă decisă la Moscova. Acest teritoriu nu a avut istorie până în 1991 și de aceea nici nu a avut cum să se dezvolte. Rădăcinile au fost distruse, tăiate. Am încercat să ne dezvoltăm fără un fundament, dar pe un nisip care joacă și distruge tot ce se creează.

Iată principalele declarații pe care le-a făcut deputatul în primul Parlament, Nicolae Dabija, la emisiunea Alb&Negru:

*Timp de 25 de ani nu s-a întâmplat nimic. A fost ca o poveste despre Făt Frumos care a ajuns la o răscruce. Și când a întrebat-o pe sfânta Vinere unde să o ia, la stânga sau la dreapta. Și sfânta Vinere îi spune: “De vei lua-o la stânga, te vei căi, dar de vei porni la dreapta iarăși te vei căi”. Cam așa am ajuns și noi cu independența noastră.

*Suntem pe o linie moartă. Declarația de Independență trebuia să fie Declarația de Unire. Noi suntem un stat apărut pe hărțile lumii pe un teritoriu care aparține unei țări. A fost ruptă această bucată de țară în urma pactului Ribbentrop-Molotov din 1940. Și noi pe această bucată de țară a altei țări am încercat să facem stat. Părinții independenței noastre nu sunt deputații din 1991, dar sunt cei doi mari criminali: Hitler și Stalin.

*Nu trebuie să punem monumente ale lui Ștefan cel Mare în fiecare centru raional, pentru că Ștefan cel Mare nu a făcut graniță pe Prut, nu a împărțit limba în două, dar a apărat unitatea. Ar trebui să îi ridicăm monumente lui Hitler și lui Stalin pentru că ăștia ne-au creat stat. Și unii au venit și au preluat un stat artificial. Vorbesc acum la modul ironic, dar e râs cu plâns, pentru că asta este logica.

*S-a născut un stat mafiot, este cel mai sărac stat din Europa. Noi suntem o generație de păcăliți, am fost păcăliți. Toți cei care au venit la putere, au furat. S-au furat de la 1991 încoace aproape 30 de miliarde de dolari.

*Merg la manifestări și văd cam aceiași oameni în mulțime ca la 89, sunt aceleași lozinci, dar și aceeași speranță pentru unii.

*Dacă Mircea Snegur sau Mircea Druc ar fi ieșit la televizor și ar fi spus că nu avem altă soluție decât Unirea, sunt convins că s-ar fi creat o opinie publică generalizată. Am fi evitat războiul din Transnistria.

*Moldova peste 10 ani o văd exact cum o văd astăzi. Nu se va schimba nimic dacă noi nu vom schimba cu adevărat ceva.

*Ar trebui să tratăm chestiunea Transnistriei nu cu Federația Rusă, dar cu Ucraina. Este cel mai logic să facem schimbul de teritorii și revenirea la niște teritorii firești.

*Datorită deputaților din Parlamentul R. Moldova a dispărut URSS. Această independență ne-a fost dăruită. Independența noastră a luat naștere nu la Chișinău, dar la Moscova.

*Această clasă politică de acum din R. Moldova a venit de nicăieri. Ea face afaceri. Dacă a ajuns sus, capătă posibilități mai mari de a face afaceri.

*Primul Parlament a fost cel mai profesionist. Dar când s-au pus liste de partid, fiecare s-a străduit să fie lingușitor, să placă șefului de partid, care îl va mai include în listă, apoi pe cine a inclus șeful de partid în listă: pe cel care a plătit. S-a plătit pentru fiecare loc. Vreau să vă spun că toate partidele culegeau într-un fel bani pentru campania electorală dar de fapt strângeau bani pentru șeful de partid. Începând cu anii 94 de un singur om a depins dacă vei fi deputat sau nu, nu de alegător.

*Principalele realizări ar fi că noi vorbim liber astăzi cu dvs, pe orice temă și sunt sigur că după asta nu mă vor aresta, iar dvs să vi se închidă imediat postul. Libertatea cuvântului este unul dintre succesele noastre mari. Apoi, dreptul de a mă duce la biserică, de a crede, de a citi orice carte, dreptul de a spune orice, chiar și prostii. Faptul că pot să plec în Europa cu pașaport biometric este un mare succes.

*Insuccesul nostru este că au venit oameni la putere în care am crezut și care nu au avut decât interese proprii.

*Soluția mea pentru R. Moldova este reunirea cu România. Am fost rupți de țară în urma unui pact criminal. Altă soluție ar fi să alegem oameni destoinici în fruntea statului, cu condiția ca aceștia să ne ducă în România și UE.

Articole similare
Comentarii