Interesele politice din spatele creditului polonez

Cine vrea să pună mâna pe cele 100 de milioane de euro din creditul polonez? Un împrumut atat de mult discutat, dar care așa și nu a devenit funcțional. Agricultorii, se pare, deja au pus cruce pe faptul că vor putea beneficia de credite pentru dezvoltarea business-ului agricol.

Președintele Uniagroprotect, Alexandru Slusari, susține că cei „care au vrut să pună sub controlul lor acest credit polonez în valoare de 100 milioane de euro au fost Filat și Balan, doar că nu aveau încredere în ministrul agriculturii de pe atunci, Vasile Bumacov. În schimb, erau siguri că șeful AIPA, dl. Maleru va face totul conform indicațiilor lor”.

Alexandru Slusari atrage atenția că la ședința Guvernului de miercuri, 17 februarie, au fost operate mai multe modificări legate de hotărârile privind creditul polonez. Astfel fără nici explicație în nota informativă, așa cum spune ferimerul, Unitatea de Implementare a proiectului respectiv a fost întoarsă în subordinea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

Slusari se întreabă ce s-a schimbat comparativ cu anul 2014? Răspunsul este cât se poate de simplu: Filat șede unde șede, însă Ion Balan de la PLDM actualmente controlează ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și deja nu are nevoie de AIPA în raport cu Unitatea de Implementare.

Președintele Uniagroprotect nu exclude că se încearcă exercitarea unui control politico-financiar asupra acestui proiect și ca anumiți agenți economici ar putea fi favorizați.

Iată schema clasică cum se face agricultură în R. Moldova. Așa înțeleg marii politicieni să susțină dezvoltarea agriculturii. Cineva îmi spunea că producătorii agricoli sunt jepuiți la fiecare etapă. De exemplu, pentru fiecare tir exportat, li se cerea câte 1000 de lei, ca și cum bani care să ajungă pentru susținerea partidului.

De nenumărate ori se vorbea despre „otkaturi” de 10-20% pentru subvențiile pe care le oferă statul agricultorilor sau alte plăți care li se oferă fermierilor. Cine este în stare să curme aceste scheme, să taie tentaculele caracatiței corupte? Cine poate fi eroul/salvatorul-națiunii, al acestul popor? Eu, din păcate, mi-am pierdut speranțele…

Articole similare
Comentarii