Interviu de la Bruxelles cu europarlamentara Monica Macovei despre puterea străzii care poate răsturna munții

Europarlamentara Monica Macovei a organizat pe 8 februarie la Parlamentul European audieri cu privire la implementarea Acordului de Asociere în R. Moldova și Ucraina, la care au participat reprezentanți ai societății civile și jurnaliști de la Chișinău și București. Am întrebat- pe deputată, în cadrul unui interviu audio despre puterea străzii de a schimba lucrurile, dar și despre așa-zisele reforme care se fac pe domeniul justiției.

Urmăriți în continuare prima parte a interviului:

ER: Ce șanse de apropiere la Uniunea Europeană are R. Moldova în momentul de față, cu o guvernare care nu se bucură de încrederea cetățenilor, premierul având o popularitate sub 3% și cu un președinte de țară care este orientat puternic spre Est?

Dar poate ne referim și la partea bună. Sunt oameni care vor apropierea de UE, sunt atâția care au plecat să lucreze în afara RM pentru că acasă e sărăcie. Poate nici nu le place cum merg lucrurile nici administrativ, nici financiar, nici pe domeniul justiției. Aveți un pesimism constant. Nu vedeți luminița de la capătul tunelului. Ani la rândul nici noi nu am văzut-o, să știți. Trebuie să construiești ca să aveți.

În România doar duminica trecută au ieșit în stradă 600 000 de oameni în toată țara. Cred că va ieși și milionul, nu pentru bani și salarii, dar pentru lupta anticoprupție, împotriva hoților, a Guvernului. Oamenii, care poate nu au mers la vot, și-au dat seama că trebuie să se implice în politică. În politica de genul acesta. Cum spunea și Dante, cercul cu focul cel mai mare (în iad sunt mai multe cercuri în funcție de gravitatea păcatelor), cercul din interior, cel mai puternic, este pentru cei care stau deoparte în vreme de criză morală.

ER: Înseamnă asta că trebuie să ne implicăm și să lăsăm politicienii la o parte?

Mesajul meu este către oameni. Politicienii vin și pleacă, dar oamenii rămân, copiii lor ramân, copiii copiilor lor rămân. Și trebuie să își construiască țara.

În România, lumea spunea că n-o să mai iasă lumea în stradă atât de mult. Au ieșit după tragedia de la Colectiv, dar nu într-un număr atât de mare. Atât de mulți nu au mai ieșit de la revoluția din 1989. După 27 de ani, iată că se întâmplă. De asta vă spun: Sperați, oameni buni, dar sperați nu stând degeaba, ci ieșind.

ER: Ați văzut câte s-au întâmplat în această perioadă în RM, furtul miliardul, amnistia fiscală, plasarea pe umerii cetățenilor a miliardului furat, dar oamenii oricum nu ies la proteste. În România este incredibil ce se întâmplă.

Nici în România nu au ieșit la toate porcăriile, că au fost tot timpul porcării. Cu PSD la putere o ținem în porcării. Ei vor să scape de dosare penale, asta fac. Tăriceanu – anchetat penal, Dragnea – condamnat într-un dosar și vrea să scape și lista este lungă de miniștri sau parlamentari penali.

ER: Suntem români și de o parte și de alta a Prutului, dar sunt totuși anumite diferențe când vorbim de mobilizare.

Să știți că eu am fost invidioasă pe voi când în 2015 la voi s-a ieșit în stradă zi de zi, ceea ce la noi nu vedeam. Acum se iese la noi.

ER: Dar eu mă refer la efecte. Ce putem să obținem în urma acestor proteste?

Eu zic totuși hai să ieșim. Dacă ceva nu ne convine, stăm în stradă, cum au stat și cei din Maidan. Chiar dacă e iarnă, e frig și nu plecăm, dar nu stăm doar o zi, pentru că pe asta se bazează politicienii, că vor sta 2 zile în stradă, or să înghețe, or să se sature și or să plece acasă.

ER: Dvs considerați că inclusiv prin presiunea străzii putem face reformele?

Presiunea străzii înseamnă presiunea oamenilor. Ei ies în stradă că nu au altfel cum să se manifeste. În România protestele au fost pașnice și asta contează cel mai mult. Instituțiile europene te susțin dacă arăți că tu ca popor vrei. Faptul că românii au ieșit în stradă toată săptămâna care a trecut a impresionat pe toată lumea. Ambasadorii au spus că susțin poporul român și ceea ce vrea el. UE, NATO, aceste instituții europene susțin ceea ce vrea populația. Ceea ce vrea poporul român acum este democrație și stat de drept și nu hoție. La fel și în R. Moldova. Acordul de Asociere s-a făcut pentru popor, pentru oameni, nu pentru politicieni sau Guverne.

Vă multumesc!

În partea a doua a interviului, pe care îl voi publica mâine, vorbim despre starea justiției din R. Moldova și accidentele istorice care ar trebui să se întâmple pentru a avea o justiție independentă.

Articole similare
Comentarii