Kremlinul ameninţă Norvegia. “Creşte riscul unui conflict militar în Europa”

Moscova nu va lăsa fără răspuns acţiunile guvernului de la Oslo privind consolidarea infrastructurii militare şi escaladarea tensiunilor în zona din nordul Atlanticului, a declarat astăzi purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, citată de agenţia de presă Interfax, scrie stirileprotv.ro.

“Se înmulţesc exemplele de participare activă a Norvegiei la punerea în aplicare a planurilor NATO de a spori prezenţa Alianţei în regiunea arctică. În 2019, la acestea se va adăuga şi contribuţia la crearea infrastructurii pentru deservirea submarinelor în Atlanticul de Nord. În special, un port separat va fi amenajat nu departe de Tromso, în nordul Norvegiei, pentru a primi submarine nucleare”, a declarat Zaharova într-o conferinţă de presă.

“Contrar tradiţiilor istorice de bună vecinătate şi cooperare în regiunea arctică, Oslo continuă politica de escaladare a tensiunilor şi de creştere a riscurilor prin activităţi militare. Astfel de demersuri nu vor rămâne fără răspuns”, a avertizat Zaharova, subliniind că “Federaţia Rusă va lua toate măsurile posibile pentru a-şi asigura propria securitate”.

La 5 decembrie, comandantul Flotei ruse a Nordului, amiralul Nikolai Evmenov, vorbind la sesiunea “Asigurarea complexă a securităţii în regiunea arctică” în cadrul Forumului internaţional “Arctica: prezent şi viitor”, a denunţat creşterea potenţialului de luptă al forţelor NATO în Norvegia.

În acest sens, el a menţionat înţelegerea convenită între Oslo şi Washington privind prelungirea acordului referitor la detaşarea în Norvegia a unor unităţi ale Corpului de puşcaşi marini al SUA, cu o creştere a efectivului lor de la 350 la 700 de persoane, precum şi desfăşurarea la baza aeriană Andoya a unei escadrile de avioane de patrulare “Poseidon” ale marinei americane.

Articole similare
Comentarii