Leul moldovenesc ajunge pe piața din România

Leul moldovenesc va fi acceptat pentru operațiuni de schimb valutar și tranzacții bancare în România. Se va întâmpla începând cu 1 octombrie 2018. Asta înseamnă că cetățenii vor putea schimba lei moldovenești în România, precum și transferuri bancare în lei moldovenești. Anunțul a fost făcut de către Banca Națională a Moldovei.

Băncile care vor oferi aceste servicii sunt Banca Comercială Română și Banca Transilvania, două mai mari bănci licențiate din România, cu o cotă cumulativă de circa o treime din piața bancară românească.

Totuși, calendarul lansării și detalii suplimentare referitoare la noile servicii vor fi comunicate în mod separat de cele două bănci. Banca Comercială Română este acționar unic al Băncii Comerciale Române Chișinău S.A., iar Banca Transilvania este acționar majoritar, împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), al BC „Victoriabank” S.A.

Scopul anunțat de BNM este acela de a simplifica viața cetățenilor din Republica Moldova care studiază sau muncesc în România, precum și a călătorilor din ambele țări.

România este primul partener comercial al Republicii Moldova

România are o pondere de 26% în exporturile și 14% în importurile moldovenești, arată datele din prima jumătate a anului 2018. În domeniul turismului, România este a treia destinație a moldovenilor cu circa 15% din călătorii conform datelor pentru primele opt luni ale anului, iar cetățenii români au reprezentat 20% din toți turiștii care au vizitat Republica Moldova în aceeași perioadă, plasând România pe primul loc printre țările de origine ale vizitatorilor străini.

Acceptarea pe scară largă a leului moldovenesc pentru schimb valutar în afara granițelor Republicii Moldova este o premieră pentru țara noastră, mai precizează BNM.

Articole similare
Comentarii