Locul din Europa unde nu există niciun caz de Covid-19 și toată populația a fost vacinată

Toți cei 500 de locuitori ai insulei grecești Kastellorizo au fost vaccinați anti-Covid, iar pe micuța insulă nu mai există niciun caz activ de infectare cu noul coronavirus, scrie Euronews.

Din luna martie a anului trecut și până acum doar o singură persoană a fost testată pozitiv cu noul virus în Kastellorizo, o micuță insulă grecească aflată aproape de coasta de sud a Turciei. Pacientul a fost imediat izolat, astfel că virusul nu s-a răspândit în comunitate.

Localnicii sunt precauți și respectă măsurile impuse, însă continuă să trăiască relaxați. Ca să evite pericolul, toți cei care ajung pe insulă sunt obligați să facă un test rapid.

Maria Lazaraki a fost printre primele persoane din Kastellorizo care s-au vaccinat anti-Covid. Restaurantul familiei sale rămâne închis, dar femeia de 90 de ani adoră să gătească pentru nepoții ei.

„Am făcut vaccinul, prima doză și după 15 zile ce-a de-a doua. Toată populația s-a vaccinat, oameni de la 20 la 94 de ani. Sigur, eu sunt bătrână, mi-am trăit viața, dar din fericire virusul nu a ajuns pe insula noastră. Înainte de pandemie aveam foarte mulți turiști. Sperăm că se vor întoarce”, a spus ea.

Mult mai afectat de pandemie a fost pescarul Michalis Matsos, care a suferit pierderi financiare importante în ultimul an. Cu toate acestea, este optimist că situația se va îmbunătăți în următoarele luni.

„Turiștii nu mai vin, suntem singuri. Nu avem cui să vindem peștele. Orice prind nu are nicio valoare. Sperăm că oamenii se vor întoarce la vară, pentru că iau aproape tot peștele prins”, a spus el.

Kastellorizo ​​susține propunerea guvernului grec de eliberare a unui certificat de vaccinare, care să readucă turiștii pe micuța insulă.

“Vaccinarea ne-a ajutat psihologic, ne simțim mult mai bine. Înainte, tot timpul eram anxioși, simțeam teamă și nesiguranță. Nu puteam face față unui număr mare de cazuri COVID-19. Cred că lucrurile se vor îmbunătăți. Suntem în favoarea certificatului de vaccinare. Mulți dintre locuitorii noștri l-au obținut. Pentru localități mici, precum Kastellorizo, este important să știm că turiștii care vin au fost vaccinați”, a declarat viceprimarul insulei, Stratos Amigdalos.

Articole similare
Comentarii