Maia Sandu: ”Guvernul a votat cel mai important proiect de lege pe Reforma Procuraturii”

Guvernul a votat astăzi ”cel mai important” proiect de lege pe Reforma Procuraturii, anunță premierul Maia Sandu pe rețelele de socializare. Șefa Executivului califică această decizie ca fiind ”curajoasă, asumată, care dă o șansă statului de drept în Moldova”.

Iată ce a ținut să transmită premierul Maia Sandu în legătură cu acest proiect de lege:

”Esența lui este că vom crea o comisie independentă care va preselecta candidații pentru funcția de Procuror General. În continuare, Consiliul Superior al Procurorilor va putea alege Procurorul General din lista scurtă propusă de comisie. Cei cinci membri ai comisiei vor fi – Ministrul Justiției, un fost procuror sau un fost judecător, un expert internațional, un expert național și un reprezentant al societății civile, precum și un expert desemnat de Președintele Parlamentului. Proiectul merge de urgență în legislativ și am asigurările că va fi votat la începutul săptămânii viitoare.

Este unica metodă prin care putem asigura un concurs corect și independent, în condițiile în care actuala componență a CSP a tolerat clientizarea politică a Procuraturii de către Partidul Democrat.

Fără o justiție funcțională în Moldova, toată munca noastră, toate deciziile, bugetele, numirile, politicile noastre publice nu vor avea niciun rezultat. Fără a pedepsi beneficiarii furtului miliardului, fără a vedea după gratii fețele care până ieri ne mințeau din televizor, prezența noastră aici nu își are rost.

Aceste acțiuni nu le poate face Guvernul, nu le pot face deputații. Țara are nevoie de o procuratură independentă. Țara are nevoie de un Procuror General care să apere interesul cetățenilor. Doar un Procuror General independent, profesionist și curajos poate să ne dea o șansă să pedepsim hoții și să curățăm instituțiile de căpușe. Pentru reforma justiției calitatea umană și profesională a viitorului Procuror General e mai importantă decât orice politician”.

Articole similare
Comentarii