Merkel, Macron şi Michel au vorbit la telefon cu Putin despre situaţia din Belarus

Cancelarul german Angela Merkel, președintele francez Emmanuel Macron și președintele Consiliului European, Charles Michel, au vorbit marți separat, telefonic, cu Putin despre criza din Belarus.

„Este mai mult o problemă de sprijin [pentru poporul din Belarus] decât o intervenție în sine”, a spus un diplomat al UE, rezumând poziția blocului european.

Liderii europeni negociază o poziție fermă împotriva violențelor din Belarus, dar care să nu-l supere pe Putin.

Guvernele țărilor din Uniunea Europeană vor, ca pe lângă o poziție comună cu privire la politica internă a Belarusului, să ajungă la un echilibru al relațiilor diplomatice cu aceasta, pentru că geopolitica din regiune este extrem de sensibilă. Belarusul are strânse legături cu Moscova, astfel că evită orice acțiune care ar putea oferi un pretext lui Vladimir Putin să intervină militar în Belarus, ori chiar un pretins complot internațional de care să se prevaleze Lukașenko, notează politico.eu.

Tocmai această chestiune cu impact în zona de Est a Europei este pe agenda videoconferinței reprezentanților statelor membre UE de miercuri. Este rar ca liderii UE să organizeze o reuniune în care ordinea de zi constă dintr-o problemă de politică externă, o discuție similară având loc în martie 2014, când liderii au discutat despre revoluția din Ucraina, arată sursa citată.

O opinie generală a liderilor Uniunii este așteptată a se subscrie celei exprimate vineri de reprezentantul politicii externe al UE, Josep Borrell, după o întâlnire cu miniștrii de externe ai blocului, că alegerile din Belarus nu au fost „nici gratuite, nici corecte”. În cadrul acelei ședințe, miniștrii au convenit – destul de rapid, conform standardelor UE – să inițieze planuri de acțiune pentru sancționarea celor responsabili de violență și frauda electorală.

Acum, liderii UE sunt așteptați să sprijine această opinie și să elaboreze o listă provizorie de sancțiuni ar putea fi prezentată săptămâna viitoare.

   Sursa: politico.com

Articole similare
Comentarii