Minciunile președintelui Dodon în primul an de mandat

Se face un an de la alegerile prezidențiale care l-au dat câștigător pe socialistul Igor Dodon. În campania electorală pentru prezidențialele de anul trecut scriam un articol https://elenarobu.md/parada-minciunilor-electorale-ce-poate-face-de-fapt-presedintele/ în care vorbeam despre ce promit candidații și ce prerogative legislative au de fapt. Astăzi putem face un bilanț al promisiunilor, dar și al minciunilor președintelui Igor Dodon în primul mandat.

Așadar, iată top 3 fake news marca Dodon care au apărut, în luna septembrie, pe panouri în Chișinău, dar și pe drumuri naționale:

1. Exportul în Rusia a crescut de 3-4 ori
De fapt exporturile spre Rusia constituie doar 11,3% din totalul exporturilor. Totodată Rusia nu vrea să renunțe la restricții introduse în anii 2013-2014.
https://www.facebook.com/moldova.org/videos/1657459164273820/

2. Susținerea pentru 100 000 de moldoveni în Rusia. De fapt chiar Dodon a recunoscut în fața lui Putin că e vorba de câteva zeci de oameni care au putut să se legalizeze și să se întoarcă în Rusia.
http://mobi.protv.md/stiri/actualitate/seful-statului-i-a-multumit-liderului-de-la-kremlin-pentru-export—2038831.html

3. Mii de locuri de muncă
Fals, de crearea locurilor de muncă se ocupă Guvernul.

În același timp, majoritatea promisiunilor electorale ale lui Igor Dodon au rămas doar la capitolul promisiuni și vorbe goale.

Așadar ce a promis și ce a făcut de fapt Igor Dodon:

1. Anularea legislației care pune miliardul furat pe spatele cetățenilor. Dacă nu voi putea anula această lege printr-o altă lege, voi iniţia un referendum consultativ. – De fapt, președintele a semnat un decret pentru desfășurarea unui referendum consultativ, doar că au fost expuse patru chestiuni, nu a fost inițiat un referendum exclusiv pe chestiunea care se referă la ”mliardul furat”

2. Interzicerea cetățeniei duble pentru persoanele cu funcții de răspundere – doar vorbe goale. Amintesc aici ceea ce am scris și anterior: Legat de dubla cetățenie pentru persoanele cu funcții de răspundere, există o hotărâre a CEDO care îi protejează. Respectiv, nicio altă lege din R. Moldova nu poate interzice acest lucru.

3. Voi obţine adoptarea în Parlament a unei legi privind interzicerea unionismului. – Minciună.

4. Pensiile trebuie majorate de două ori pe an, iar cuantumul acestora trebuie să depășească minimul de trai. – A fost declarație populistă care a rămas doar la nivel de declarații.

5. ”Vor sări din ei surcele. Și din judecători, procurori, și din Plahotniuc, și din toți acei care au fost la guvernare”, declara Igor Dodon în campanie electorală. – Până la această oră, zero fapte. Toți cei vizați mai sus o duc în continuare foarte bine.

6. Vă promit că voi reuși să deschid piața din Federația Rusă. – S-a întâmplat doar pe anumite segmente.
Cea mai recentă știre arată că Rusia respinge din nou fructele moldoveneşti. Alte circa 20 de tone de mere, întoarse la frontieră
http://www.jurnal.md/ro/economic/2017/11/9/rusia-respinge-din-nou-fructele-moldovenesti-alte-circa-20-de-tone-de-mere-intoarse-la-frontiera/

7. Vă promit atragerea investițiilor în R. Moldova. – Minciună

8.Eu sunt pentru anularea BAC-ului, acesta va fi opțional, trebuie să revenim la examenele de stat în instituțiile de învățământ superior. – Minciună (președintele nu are prerogative în acest sens)

9. Eu consider că trebuie să oferim un statut special Transnistriei. Autonomie sau nu, federație sau nu, se va decide în cadrul unui referendum. – Minciună

10. Preşedintele ţării este obligat, conform legislaţiei în vigoare, să renunţe la calitatea de membru de partid şi, evident, ne vom conforma legislaţiei. Eu cred că noi avem persoane demne de a fi preşedinte al Partidului Socialiştilor. – De fapt, a fost respectată norma legală.

11. Voi restabili parteneriatul strategic cu Rusia. Prima mea vizită în calitate de Preşedinte va avea drept punct de destinaţie Moscova. În termene restrânse voi obţine revenirea completă a producţiei moldoveneşti pe piaţa rusă. – Doar a doua a fost realizată pe deplin.

12. Voi insista asupra alegerilor parlamentare anticipate. – Zero

13. Voi desemna pentru funcţia de procuror general un adevărat profesionist, neimplicat în acte de corupţie, care va reuşi să-i tragă la răspundere pe toţi cei vinovaţi. – Fals. Cine sunt toți cei vinovați care au fost trași la răspundere?

14. Voi iniţia verificarea completă a funcţionarilor publici, a judecătorilor, a colaboratorilor organelor procuraturii şi a familiilor acestora privind originea mijloacelor şi activelor deţinute. Toţi vinovaţii vor fi sancţionaţi, iar averile lor vor fi confiscate. – Minciună

15. Voi cere tragerea la răspundere a tuturor celor vinovaţi de „furtul secolului” şi de distrugerea ţării. Voi constitui o comisie prezidenţială pentru anchetarea delapidării miliardelor de lei. Nu voi admite ca datoriile de pe urma furtului să fie puse pe umerii cetăţenilor. Toţi cei implicaţi în delapidarea de fonduri publice vor fi sancţionaţi în modul cel mai dur. – Minciună. Nicio comisie prezindențială care să elucideze acest furt nu a fost formată.

16. Voi fi iniţiatorul unui referendum privind vectorul de politică externă a Republicii Moldova. – Minciună

17. Istoria Moldovei în programa şcolară. Codul Educaţiei necesită modificări fundamentale. Copiii noştri trebuie să studieze istoria ţării noastre. În şcoli va fi predată istoria Moldovei. – Minciună

18. Voi obţine garanţii internaţionale pentru neutralitatea Moldovei. – Minciună

19. Nicio numire în funcţie care depinde de Preşedintele țării nu va fi făcută pentru persoanele care deţin cetăţenia altor state. Toate persoanele cu cetăţenie dublă, care au fost numite în funcţii anterior prin intermediul aparatului Preşedintelui ţării, vor fi demise sau vor renunţa la cea de-a doua cetăţenie. – Fals

20. În fiecare oraş din Federația Rusă în care numărul cetăţenilor Moldovei depăşeşte cifra de 10 mii de persoane vor fi deschise oficii consulare ale Ambasadei Republicii Moldova – Minciună

Iată un prim an al lui Igor Dodon la Președinție, un an al vorbelor goale.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii