Noul președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski a depus jurământul

Vladimir Zelenski a depus jurământul în calitate de președinte al Ucrainei, pentru un mandat de cinci ani. În discursul său de învestire, Zelenski a spus că va fi un președinte al tuturor cetățenilor. El a reiterat parcursul european al Ucrainei și a lansat un apel la unitate. Printre prioritățile cele mai stringente el a spus că este oprirea conflictului din Donbas. Totodată, el i-a îndemnat pe ucrainenii din Diaspora să revină acasă pentru a-și aduce contribuția la dezvoltarea Ucrainei, transmite lyberti.com.

Zelenski a venit cu mesaje extrem de dure atât în adresa Guvernului, cât și a Parlamentului. Mai mult, noul președinte a anunțat că e decis să dizolve Rada Supremă.

„Este victoria noastră. Noi împreună purtăm responsabilitatea pentru această șansă. Fiecare din noi a pus astăzi mâna pe Constituție și a depus jurământul. Fiecare dintre noi poartă reponsabilitate pentru Ucraina. O țară europeană începe de la fiecare. Noi am ales calea spre Europa, dar Europa nu e undeva acolo. Europa e aici. Atunci când ea va fi aici, ea va fi în Ucraina. Mă adresez către toți ucrainienii de pe planetă: Noi avem nevoie de voi. Sunteți obligați să veniți nu în Ucraina, ci acasă. Nu avem nevoie de suvenire. Aduceți-ne cunoștințele voastre, experiențele voastre. Asta e șansa noastră”, a declarat Zelenski în debutul discursului său.

Președintele Ucrainei a menționat că prima problemă care trebuie soluționată este încetarea conflictului din Donbas.

„Fiecare dintre noi a murit la Donbas. Primul lucru pe care îl avem de făcut e stoparea conflictului în Donbas. M-au întrebat la ce voi fi gata pentru orpirea focului? Pentru ca eroii noștri să nu moară sunt gata la orice. Sunt gata să-mi pierd și postul în schimbul păcii, dar fără să pierdem din teritoriul nostru. Niciodată. Istoria nu e dreaptă. E adevărat. Nu noi am început acest răsboi, dar noi trebuie să-l oprim și noi suntem gata la un dialog. Iar acest dialog trebuie început cu eliberarea tuturor prizonierilor ucraineni. Și Crimeea, și Donbas e pământ ucrainean. Noi am pierdut nu doar teritorii, dar și oameni”, a punctat Vladimir Zelenski.

Articole similare
Comentarii