O invazie! Asta ar însemna ajutorul militar al Rusiei în Belarus, susține ministrul de externe lituanian

Un ajutor militar al Rusiei în Belarus ar constitui ”o invazie”. Cel puțin așa a declarat luni ministrul de externe lituanian Linas Linkevicius, după ce Moscova a anunţat că îi va oferi sprijin militar liderului belarus Aleksandr Lukaşenko dacă va fi necesar, scrie Agerpres, citând Reuters.

”Nu există niciun motiv pentru sprijin militar din partea Rusiei şi niciun temei juridic sau de altă natură pentru asta. (Un sprijin militar rus) ar constitui o invazie în ţară şi ar distruge ultimele urme de independenţă”, a afirmat Linkevicius în faţa presei la Vilnius.

”Rusia ar risca mult dacă ar face asta, în faţa a ceea ce se întâmplă în Belarus, în faţa sprijinului popular. Ar trebuie să conștientizeze că o invazie nu ar fi justificată nici juridic, nici moral, nici politic”, a adăugat şeful diplomaţiei lituaniene.

Kremlinul a anunţat luni că preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis lui Aleksandr Lukaşenko că Moscova este pregătită să ajute Belarusul în conformitate cu un pact militar colectiv dacă este necesar.

Reamintim că astăzi este a noua zi de proteste în Belarus. Oamenii ies în continuare pe străzile din Minsk și alte orașe din Belarus cerând actualului lider, Alexandr Lukașenko, să plece de la putere. Opoziţia susţine că votul din 9 august a fost fraudat.

Articole similare
Comentarii