O singură condiție ca R. Moldova să devină ca Singapore sau Dubai

Am văzut zilele trecute pe Facebook un citat care apartine fondatorul statului Singapore modern, Lee Kuan Yew, decedat în martie anul trecut. El spunea că în cazul în care nu conduci țara corect, toți oamenii deștepți vor pleca. De fapt, am început să caut răspuns la întrebarea cum Singapore sau Dubai au reușit să impresioneze o lume întreagă, după vacanța mea din Dubai. Atunci unul dintre ghizii care lucrează acolo ne-a spus că nu petrolul i-a făcut bogați pe arabii din Emiratele Arabe Unite, care este pe locul al 6-lea ca sursă de venit în economia statului, dar altceva. Și atunci am înțeles că acel altceva este dragostea de țară și de neam care i-a făcut să fie ceea ce sunt astăzi, una dintre marile schimbări ale lumii. În Dubai sunt concentrate sediile marilor companii de pe Terra și asta s-a întâmplat în doar ultimii 10 ani. Este orașul superlativelor, pentru că acolo găsești cea mai mare clădire din lume, cea mai mare grădină din lume și acest șir continuă.

În Singapore, Lee Kuan Yew a deținut funcția de prim-ministru fără întrerupere timp de 38 de ani. Pe timpul lui, Singapore a cunoscut o dezvoltrare extraordinară care a transformat micul stat într-un „tigru asiatic, atenție! un oraș-stat care nu are resurse naturale. Singapore a fost în mod repetat clasată ca fiind cea mai puțin coruptă țară din Asia și printre cele mai puțin 10 țări corupte din întreaga lume de către Transparency International. Singapore este al patrulea cel mai mare centru comercial de schimb valutar din lume după Londra, New York City și Tokyo.

Curierulnational.ro a publicat un articol în care explică felul cum a devenit Singapore una dintre cele mai mari puteri economice ale lumii. Pe scurt:
1. Rată scăzută a criminalităţii
2. Cei mai sănătoşi oameni din lume
3. Cel mai uşor loc pentru a face afaceri
4. Cel mai mare producător de platforme petroliere
5. Una dintre cele mai puţin corupte ţări din lume
6. Ţara cu cei mai mulţi milionari pe cap de locuitor
7. Educaţie la nivel înalt

Știu că mulți veți spune că Singapore sau Dubai au reușit pentru că au bani, pentru că au petrol. Dar asta nu este suficient, poți să ai mulți bani, dar să nu îi gestionezi pentru binele țării și al poporului, ci doar pentru familia și interesul personal. Așadar, nu banii fac diferența, ci felul cum conduci o țară. De gradul de patriotism, dragoste față de țară a celor de la conducere depinde și nivelul de dezvoltare a țării. Cine își iubește țara, nu o va fura, nu își va bate joc de ea, cine își cunoaște istoria – nu o va terfeli, cine își iubește neamul și se identifică cu acesta – nu îl va badjocuri.

Concluzia mea este că atunci când vom avea în R. Moldova la conducere adevărați patrioți, care vor dori să transforme țara într-o mare putere a lumii sau cel puțin a Europei, care vor avea respect față de proprii cetățeni, dar și față de trecut, care vor trăi visul de a le oferi cetățenilor bunăstare, atunci vom avea un viitor bun și pentru generațiile care vin. E adevărat, nu doar conducerea unei țări este determinantă, dar ea dă tonul, ea decide încotro mergem.

Singura condiție ca R. Moldova să se transforme în Singapore sau Dubai este dragostea față de acest pământ și dorința de a face ceva măreț care să rămână urmașilor și despre care să se scrie în manualele (virtuale) de istorie.

Articole similare
Comentarii