Occidentul atacă Siria. R. Moldova, în afara listei de priorități a UE

Azi-noapte a fost declanșată operațiunea militară internațională în Siria, sub egida SUA, Marii Britanii și Franței, în contextul utilizării armelor chimice de către dictatorul sirian împotriva propriului popor. Este un caz istoric în care liderul țării își duce la exterminare proprii cetățeni.

Vi se pare cumva o schemă cunoscută când o guvernare își omoară poporul (indiferent de mijloace folosite: arme chimice, exod, foame, sărăcie)?

Cine crede că R. Moldova reprezintă în momentul de față o prioritate pentru Uniunea Europeană este ori naiv ori prea puțin informat. De fapt, dacă e să fim sinceri țara noastră nu a fost decât prin anii 2009-2010 undeva în coada listei de priorități a UE. În rest, ne facem doar iluzii că cineva este interesat să vină să dea cu mătura în propria noastră țară. Curățenia depinde doar de noi

E adevărat, adesea s-au pus presiuni asupra autorităților de la Chișinău pentru avansare pe anumite reforme, unele progrese au fost înregistrate, dar ele sunt atât de minime, încât nici nu pot fi luate în calcul, cu excepția regimului liberalizat de vize și a Acordului de Asociere cu UE.

Astăzi însă, pe plan modial, tensiunile sunt atât de mari încât abia sunt menținute să nu explodeze. Marile puteri ale lumii sunt concetrate acum pe ceea ce se întâmplă în Siria și consecințele care ar putea urma pentru omenire. Nu exagerez când spun asta. Există prea multe orgolii ale liderilor mondiali care abia așteaptă să își măsoare puterile. A fost nevoie, din păcate, ca un regim criminal cum este cel din Siria să aplice gaze chimice asupra propriilor săi copii, ca liderii mondiali să își întoarcă privirile asupra acestei țări și să se gândească serios la ceea ce ar putea face pentru a-i salva pe cetățeni de dictatorul și criminalul lor. Și se pare că acest teritoriu al Siriei este destul de important atât pentru Rusia, cât și pentru SUA, UE, inclusiv Franța. Și nu de azi sau de ieri, dar rădăcinile se trag undeva din 1992. Există un interes ascuns pentru câștigarea supremației energetice în această zonă (găsiți aici mai multe detalii). Este o miză extrem de mare pentru Rusia ca să o piardă. De aceea și susține cu armament deja de câțiva ani regimul dictatorial al lui Bashad Al-Asaad. Nu poate exista nicio scuză pentru Rusia să susțină un regim care își supune propriul popor unui genocid. Din păcate, lucrurile s-au precipitat atât de mult, încât e greu de făcut prognoze asupra viitorului Siriei. Cert este că situația așa cum este azi nu mai poate continua mult. Nu mult, în tot cazul.

Așa că noi, cu corupția și oligarhii noștri, nu suntem în lista priorităților marilor puteri. Ceea ce vreau să spun cu asta e că doar noi putem face ordine în țara noastră. Nimeni nu poate veni să dea cu mătura în propria noastră ogradă. Dacă noi tolerăm corupția, nu poate UE să lupte contra corupției din Moldova. Nu poate UE să ne scape de oligarhi până nu vor dori asta cetățenii acestei țări, nimeni nu este capabil sa vină să facă revoluția spirituală a Basarabiei,  așa încât să revină pe drumul adevărului istoric al aceste fâșii de pământ. Așa că, mai bine să nu ne acoperim de speranțe și să nu folosim UE drept paravan. Trebuie noi singuri să ne luăm destinul în mâini și să decidem ce vrem să facem cu viitorul nostru. Să nu ne mai lamentăm și să ne croim propriul destin.

Pentru mine e cât se poate de clar, îmi doresc un destin pro-european al R. Moldova, în interiorul României. Și pentru asta lupt, și pentru asta mă dedic și mă implic. Fiecare decide pentru sine!

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei. 

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii