Omenirea nu și-a învățat lecțiile de la Auschwitz: Ucrainenii trăiesc propriul lor Holocaust

Vizitasem anul trecut Lagărul de concentrare Auschwitz. Cunoscut drept cel mai mare lagăr de exterminare nazist, Auschwitz a devenit locul unde cel puțin 1,1 milioane de persoane au fost omorâte, din care peste 90% au fost evrei. Pe tot parcursul vizitei care a durat mai bine de 5 ore, am simțit atâta durere și neputință pentru toate atrocitățile, crimele comise acolo. Nu este un loc în care să vrei să mergi, pentru că suferința unui întreg popor este în fiecare părticică din Auschwitz, dar este un loc pe care este absolut uman să îl vizitezi, cel puțin pentru a aduce un omagiu tuturor victimelor, a sta în tăcere cu tine însuți, a te ruga pentru ca astfel de atrocități să nu se mai întâmple.

La finalul vizitei, am rămas cu un gust amar în suflet, pentru că am înțeles că atrocitățile de la Auschwitz se pot repeta oricând în lume și că ura între oameni, între popoare va exista mereu. Va exista mereu un călău, o minte diabolică, care să pună în aplicare toată această mașinărie a morții.

La câteva luni de la această experiență personală, Rusia invadează Ucraina, iar forțele militare ruse recurg la atrocități care șochează din nou omenirea.

Bucea va rămâne în memoria tuturor drept scena unui masacru

Peste 400 de localnici au fost, pur și simplu, executați de forțele ruse aflate în retragere, iar președintele Volodimir Zelenski spune că este vorba despre un genocid comandat într-un război de anihilare. NATO vorbește despre acte „oribile” și „absolut inacceptabile, Germania cere să se facă lumină asupra „crimelor comise de armata rusă” împotriva civililor, în timp ce Franța spune că autoritățile ruse vor trebui să răspundă pentru aceste crime.

Suntem șocați, muți de durere și suferință, solidari cu poporul ucrainean, în rugăciune pentru ei. Suntem plini de ură față de cei care au comis asemenea crime. Ce fel de oameni sunt ei? Știu oare mamele acestor soldați de ce au fost în stare copiii lor? Cum vor trăi mai departe?

Cum a crescut acest monstru în Rusia? Concesiile și toleranța lumii întregi față de Kremlin și față de Rusia lui Putin l-au crescut într-atât încât să se dea ordine pentru asemenea crime, atrocități?

Cu această imagine va trebui să trăiască de acum încolo Rusia și poporul rus. În istorie Rusia va sta alături de Germania nazistă, iar soldații ruși alături de militarii SS, principala organizație responsabilă pentru crimele de război naziste săvârșite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Articole similare
Comentarii