OMS: Varianta Omicron se răspândeşte mai repede şi vaccinurile sunt probabil mai puţin eficiente

Varianta Omicron a noului coronavirus pare să se răspândească mai repede decât varianta Delta, provocând simptome mai puţin severe şi făcând vaccinurile mai puţin eficiente, a anunţat duminică Organizaţia Mondială a Sănătăţii, informează AFP.

OMS subliniază totuşi că datele ştiinţifice sunt în continuare extrem de fragmentate.

Varianta Omicron este de acum prezentă în 63 de ţări, a explicat OMS într-o şedinţă tehnică, ale cărei concluzii confirmă declaraţiile făcute de reprezentanţii organizaţiei în ultimele zile.

Potrivit OMS, varianta Omicron pare să se răspândească mai repede decât varianta Delta, care continuă să provoace majoritatea cazurilor de infectare pe plan mondial. Acea răspândire mai rapidă a variantei Omicron a fost constatată nu doar în Africa de Sud, unde Delta este mai puţin prevalentă, ci şi în Marea Britanie, unde această variantă este dominantă.

Experţii de la OMS nu ştiu pentru moment – din cauza lipsei de date suficiente – dacă rata mare de răspândire în populaţii cu imunitate ridicată provine din faptul că Omicron “evită imunitatea, profită de o transmisibilitate mai mare inerentă sau este vorba despre o combinaţie între cei doi factori”, scrie Agerpres.

 

 

 

 

Articole similare
Comentarii