Parada artiștilor care susțin politicienii în alegeri

0

Nu mai e mult și interpreții se vor alinia ca la paradă în fața cortului unde se strâng semnături pentru (ne)primara de Chișinău Silvia Radu pentru a putea să se înscrie în cursa electorală pentru primăria capitalei. Bătălia se va da pe 20 mai. Primul care a spart gheața este nimeni altul decât binecunoscutul interpret de muzică ușoară Ion Suruceanu, cel care a încântat de-a lungul vremii publicul autohton cu piesele sale. Astăzi îl vedem făcând agitație electorală.

De fapt nu este prima dată când artiștii își manifestă deschis susținerea pentru un politician sau altul. În favoarea sistemului uninominal, anul trecut de pe panouri sau din spoturi electorale ne zâmbeau mai mulți interpreți (Adriana Ochișanu, Zinaida Julea, Geta Burlacu, Mihai Ciobanu). Ei ne spuneau cum votul uninominal va aduce fericire și bunăstare în R. Moldova. Doar că cei pe care acești artiști i-au susținut, s-au răzgândit repede și în loc de un uninominal au votat un mixt. Așa că nu putem constata decât că acești artiști au fost folosiți.

Cu tot respectul, dar și maestrul Eugen Doga s-a angajat în asemenea manipulări ale maselor. Este cunoscut ca un aprig susținător al liberalului Dorin Chirtoacă, în repetate rânduri în alegeri, apoi a susținut și inițiativa uninominalului.

Unde s-au mai văzut asemenea practici? În Rusia cu siguranță. În plină campanie prezidențială pentru alegerile din 18 martie, au fost scoase armele grele pentru spălarea creierilor alegătorilor. Și cine altcineva să iasă în prim plan într-o campanie de susținere a actualului președinte al Federației Ruse, Vladimir Putin, dacă nu artiștii, cei care pot ”seduce” cel mai bine publicul. Pe internet a devenit viral un clip video în care mai mulți artiști renumiți din Rusia i-au cântat ”ode” lui Putin. Era vorba despre mișcarea ”Putin team”. Printre interpreți s-au numărat Dima Bilan, Grigori Leps, Timati, Polina Gagarina și alții cu popularitate și în Moldova.
https://elenarobu.md/artistii-rusi-care-il-sustin-pe-putin-arme-de-seductie-a-alegatorilor/

Ceea ce nu înțeleg însă artiștii este cât rău fac societății prin asemenea gesturi de suținere a politicienilor. Poate nu își dau seama că prin intermediul oamenilor de cultură este manipulată societatea, că ei, artiștii, sunt și formatori de opinie, că părerea lor contează pentru publicul care le ascultă piesele. Interpreții însă nu își asumă niciun fel de responsabilitate în a influența obțiunea de vot a alegătorilor și într-un final avem o societate pe care, de fapt, o merităm.

Într-o discuție mai veche la emisiunea Alb&Negru cu una dintre cele mai active voci din Parlamentul Independenței, Nadeja Brânzan, am abordat și acest aspect al elitei intelectuale a țării. Spunea atunci fosta deputată că dacă votul oamenilor este corupt depinde de elita intelectualã a localitãții, de elitele intelectuale. Intelectuali mai existã, dar nu sunt luptãtori, nu au curajul, nu au înțeles o esențã, fiindcã omul trebuie sã trãiascã viața cu demnitate, integritate și în iubire de oameni.

Iată ce lipsește probabil multor oameni de cultură din R. Moldova: demnitate, integritate și iubire de oameni.

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.
error: Content is protected !!