Paradoxul „9 mai”

Din 2009, de când la putere a venit așa-zisa guvernare pro-europeană, niciun președinte de țară, prim-ministru sau președinte de Parlament nu a avut curajul să ia o decizie ca Ziua Europei să fie marcată pe 9 mai, așa cum se întâmplă în marea familie europeană. Ar fi fost un gest de mare curaj, dar și o determinare clară unde vrem să ajungem.

Dar, (pseudo)politicienii de orientare europeană au preferat să își asigure voturi în continuare și să nu producă această revoluție în societate. Au preferat să se pună bine mai departe cu Moscova, decât cu Bruxelles-ul și să lase cetățenii acestui teritoriu să orbecăiască între trecut și viitor, deopotrivă neclare.

Și bunelul meu a fost la război și a venit de acolo fără un picior. Eram destul de mică când a decedat. Regret că timpul l-a luat atât de repede încât nu am avut posibilitatea să îl întreb pentru cine a luptat în război. Probabil, îmi spunea că a mers să apere patria. Dar care patrie? Cea inventată de ruși pentru ruși?

Oricum, le sunt recunoscătoare tuturor participanților la război pentru că astăzi să trăim în pace. (deja calitatea acestei păci este subiect aparte)

Știu că îmi vor sări în cap mulți dintre cei care mă cred rusofobă și mai nu știu cum (s-au remarcat în special când am scris despre limba rusă din biserici). Vreau să le spun pe această cale că nu sunt rusofobă și respect popoarele lumii, dar la fel de mult îmi respect istoria, neamul și străbunii. Dacă unii se simt comod că trăiesc într-un stat inventat, nu au decât să o facă. Eu voi semnala despre problemele care sunt în acest stat ori de câte ori voi considera necesar.

9 mai1

Iată acest caz de exemplu – de ce pe acest monument nu sunt corectații anii celui de-al doilea război mondial? Din câte îmi amintesc, războiul a început în 1939.

Și încă un detaliu: de ce tehnica militară americană nu a defilat pe 9 mai? Cui nu i-a ajuns suficient curaj?

Pentru că suntem uneori prea răbdători și prea naivi, vorbim cu jumătate de voce, nu cumva să supărăm pe cineva. Multă vreme veterani ai Armatei sovietice nu au vorbit cu cei ai Armatei române. Se organizau evenimente separat pentru cele două tabere. Așa că ziua reconcilierii pe care europenii o marchează pe 9 mai încă nu a venit și în R. Moldova. Va mai trece ceva timp până vom conștientiza importanța acestei zile.

Până atunci însă despre Ziua Europei se vorbește în altă zi, cu excepția celei de 9 mai. Iată de ce și în acest an Ziua Europei va fi marcată pe 14 mai, în Gradina Publică Ștefan cel Mare unde va fi organizat Orășelul European. Invitația vine de la Ambasadorul UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

http://unimedia.info/stiri/video-ambasadorul-ue-in-moldova-invita-cetatenii-in-oraselul-european–tapiola-vorbeste-in-romana-114317.html

După ce au sărbătorit marea victorie pentru apărarea patriei și au purtat panglici de colorado în piept, unii vor veni și pe 14 mai în centrul Chișinăului să își prindă la piept însemnele drapelului european.

Iată cu așa dualitate trăm.

Articole similare
Comentarii