Parlamentul Letoniei condamnă încercările Rusiei de a rescrie istoria celui de-al doilea război mondial

Deputații din Seimul leton au adoptat o rezoluție care condamnă încercările Rusiei de a rescrie istoria celui de-al doilea război mondial – potrivit unui anunţ postat joi pe contul de Twitter al ministrului de externe din Letonia, Edgars Rinkēvičs, scrie radiochisinau.md.

“Parlamentul Letoniei a adoptat o rezoluție care respinge și condamnă tentativele Rusiei de a rescrie și de a albi istoria izbucnirii celui de-al doilea război mondial, a Pactului Molotov-Ribbentrop și a politicii externe criminale staliniste” – a scris Rinkēvičs.

Documentul subliniază că încercările oficialilor ruși de a nega faptele referitoare la cauzele, desfăşurarea și încheierea celui de-al doilea război mondial în scopul diminuării responsabilităţii URSS pentru începerea războiului în Europa sunt inacceptabile.

Acest demers al Letoniei survine în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin a declarat recent că statele occidentale încheiaseră o înţelegere cu Adolf Hitler, care a deschis calea pentru începerea celui de-al doilea război mondial. În plus, Putin justifică intrarea trupelor sovietice în Polonia, în 1939, prin faptul că guvernul polonez nu deţinea controlul asupra armatei.

Pe 9 ianuarie, Parlamentul polonez a adoptat, de asemenea, o rezoluție în care a acuzat Rusia că manipulează și denaturează istoria, pentru a discredita Polonia.

În R. Moldova când Parlamentul va avea atâta curaj pentru a condamna Rusia pentru atrocitățile comise în al doilea război mondial în raport cu noi, românii?

Articole similare
Comentarii