Zilele trecute citeam în presa de la Chișinău o știre prin care premierului Pavel Filip i-a fost atribuit calificativul de „elev model al Parteneriatului Estic” de către un jurnalist german de la prestigiosul ziar Frankfurter Allgemeine Zeitung. Și mi-a trezit imediat suspiciune un asemenea titlu, având în vedere că Uniunea Europeană este încă destul de rezervată în privința actualei guvernări de la Chișinău, fapt pentru care până la ziua de astăzi nu a fost deblocată finanțarea de 100 de milioane de euro ”multașteptată”.
Impulsul jurnalistic m-a determinat să îl găsesc pe jurnalistul care a semnat articolul și să aflu din prima sursă cum stau lucrurile. Din fericire, Michael Stabenow și-a manifestat deschiderea să îmi explice de unde s-a informat în scrierea articolului.
Și ceea ce trebuia de demonstrat este demonstrat. Michael Stabenow nu a dat nicio apreciere activității premierului Filip, așa cum a fost intrepretat în presa de la Chișinău care a relatat despre ”grandiosul” succes al lui Filip în cadrul summmitu-ului Parteneriatului Estic. Calificarea ca fiind unul dintre ”elevii model ai Parteneriatului Estic” îi aparține în exclusivitate premierului și nu jurnalistului. Deci, să fie clar, premierul singur își atribuie laude.
Am obținut acordul jurnalistului Michael Stabenow ca să public o parte din discuția pe care am avut-o:
1. „I did not make any personal assessment of the situation in your country”.
– Eu nu am făcut nicio evaluare a situației din țara voastră
2. „The article states that Prime Minister Filip considers himself a positive example (“Musterschüler”) among the Eastern partners.”
-Articolul relatează că premierul Pavel Filip se consideră pe sine însuși un model în cadrul Parteneriatului Estic
(pentru o eventuală confirmare a ceea ce am scris, puteți lua legătura cu Michael Stabenow)
Așadar, iată cum se fac pe bandă rulantă știrile de către o parte a presei din Moldova: trunchiază, exagerează și operează cu calificări inexistente. Asta nu e fake-news?! Și de parcă asta nu este suficient, a fost inclus în tot acest joc politic reputația prestigiosului ziar Frankfurter Allgemeine Zeitung, dar și reputația jurnalistului Michael Stabenow, cu o bogată experiență profesională. Din 2014 este corespondentul politic al ziarului pentru UE, NATO și Benelux.
Credeți că vreo instituție media își va cere scuze publice pentru că a trunchiat mesajul și i-a atribuit jurnalistului german calificările pe care și le face sie însuși premierul Filip? O instituție media care se respectă, așa ar face.
Informația este putere, informați-vă corect! Cu respect, Elena Robu!