Petiția online de expulzare a ambasadorului SUA de la Chișinău

Excelența sa, James D. Pettit ne-a cucerit prin mesajul său de bun venit în R. Moldova pe care l-a rostit în limba română. Întreaga societate a aclamat atunci, a adus urale în adresa diplomatului american care părea că știe atât de bine limba română. S-a dovedit ulterior că nu cunoaște la fel de bine istoria românilor, dar și Declarația de Independență a R. Moldova.

Pe parcursul activității sale, ambasadorul a ținut mai multe discursuri în limba română. Am reușit să realizez un interviu cu domnia sa în cadrul unui proiect Moldova plus despre egalitatea de gen, gestionat de Centrul pentru Jurnalism Independent. Am vorbit atunci în română, a fost destul de deschis și a răspuns prudent la întrebări.

Apoi i-am făcut nenumărate invitații la emisiunea AlB&Negru, o emisiune pe care am vrut să o realizez cu domnul ambasador în limba română. Mi s-a spus de mai multe ori că nu este încă pregătit să vorbească o oră în limba de stat a R. Moldova. Înțeleg că pare a fi o dificultate pentru un diplomat să se exprime în altă limbă decât cea nativă, dar eu încă mai aștept ca dl James D. Pettit să accepte invitația la emisiune. S-au acumulat foarte multe întrebări, între timp, iar răspunsurile sunt așteptate nu doar de mine, dar și de persoanele care urmăresc interviurile mele.

Situația în jurul declarațiilor pe care le-a făcut diplomatul cu referire la faptul că Moldova nu este România este destul de gravă, după părerea mea. Un popor are dreptul la autodeterminare, nu diplomații altor țări ar trebui să ne spună cine suntem și încotro ar fi mai bine să mergem. Chiar dacă timp de 25 de ani nu am putut să decidem asta, lăsați-ne totuși pe noi să hotărâm asupra viitorului nostru.

Este nevoie de o reacție oficială a Guvernului SUA ca să înțelegem care este de fapt poziția SUA în chestiunea unificării celor două state românești și apoi să acționăm în cunoștință de cauză.

Până atunci, pe internet a apărut o petiție privind expulzarea ambasadorului SUA din Moldova. Sunt deja acumulate peste 1800 de semnături. Cine crede că petiția este soluția rezolvării acestui conflict diplomatic, poate semna aici.

Articole similare
Comentarii