Proiect al organizațiilor francofone pentru școlile profesionale din Moldova

Agenția universitară a Francofoniei (AUF), în colaborare cu Ambasada Franței din Republica Moldova și Alianța Franceză din Moldova, lansează un proiect pentru consolidarea formărilor francofone din cadrul a 3 instituții de învățămînt profesional din țară. Proiectul va fi cofinanțat de către Institutul Francez și se va desfășura în parteneriat cu Ministerul Culturii, Educației și Cercetării din Republica Moldova.

Școlile profesionale care vor beneficiar de acest proiect sunt Centrul de Excelență în Transporturi, Școala Profesională nr.2 din Chișinău și Colegiul Național de Comerț al Academiei de Studii Economice din Moldova. Faza pilot a proiectului se va desfășura pe parcursul anului 2018.

Proiectul prevede diverse activități. Câțiva profesori vor avea posibilitate să meargă în Franța pentru cursuri de formare. De asemenea, experți din Franța și din alte țări francofone vor veni la Chișinău pentru a ține seminarii de formare. Iar la final, cei mai buni studenți din cele 3 instituții de învățămînt profesional tehnic vor beneficia de burse de stagii profesionale. Proiectul prevede de asemenea dotarea pedagogică și cu echipament a celor trei instituții de învățămînt profesional tehnic. De menționat că reprezentanța din Chișinău a Agentiei universitare a Francofoniei pune în practică, deja de 20 de ani acțiuni în beneficiul instituțiilor de învățământ superior din Moldova.

Inițiativa este destul de interesantă și orientată pentru dezvoltarea învățământului profesional din R. Moldova. Însă este important ca asemenea inițiative să aibă continuitate, iar profesorii care vor merge în Franța să își dorească să acumuleze cât mai multă experiență pe care ulterior să o împărtășească și colegilor din Moldova. Pentru că o viață întreagă învățăm, iar asemenea oportunități sunt mai mult decât binevenite pentru cei care sunt cu adevărat interesați în dezvoltare profesională și nu văd din această oportunitate doar o simplă călătorie în Franța.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii