PUN condamnă declarațiile liderului separatist de la Tiraspol care a acuzat R. Moldova de „genocid împotriva poporului transnistrean”

Luni, 6 septembrie, în cadrul unui eveniment organizat cu ocazia aniversării a 30 de ani de la crearea așa-zisei armate transnistrene, liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski a acuzat R. Moldova de „genocid împotriva poporului transnistrean”, numind „terorism și crime” acțiunile Chișinăului de restabilire a controlului constituțional și de menținere a integrității sale teritoriale.

Mai mult decât atât, Krasnoselski arată și calea pe care ar trebui să o accepte autoritățile moldovenești pentru reconcilierea celor două maluri de Nistru – exprimarea regretului pentru faptul că R. Moldova a declanșat războiul în Transnistria și a distrus „integritatea teritorială a Moldovei sovietice”.

Potrivit unui comunicat de presă al PUN (Partidul Unității Naționale), astfel de declarații, care vin repetat din gura liderilor separatişti timp de peste 30 de ani, ascund o profundă incompatibilitate istorică și politică între cele două entități, ambele un rezultat al construcțiilor imperiale ruso-sovietice. Dincolo de retorica mincinoasă și provocatoare la adresa Chișinăului, un asemenea discurs denotă esența mentalului colectiv al societății transnistrene, educată și cultivată timp de trei decenii în spiritul lumii ruse și urii profunde față de R. Moldova.

Citește și:

(VIDEO) Octavian Țîcu dă o lecție de istorie socialiștilor în Parlament, în limba rusă: ”Documentele istorice arată că Igor Dodon nu are dreptate”

Partidul Unității Naționale condamnă vehement discursul jignitor al autorităților separatiste de la Tiraspol față de acțiunile legitime ale R. Moldova de apărare a independenței și integrității sale teritoriale, dar în mod special față de sacrificiul combatanților moldoveni căzuți sau răniți în războiul de agresiune a Federației Ruse contra R. Moldova.

PUN avertizează în același timp guvernarea de la Chișinău că va sancționa drastic cedările unilaterale față de regimul de la Tiraspol și orice încercare de înțelegere și dialog cu separatismul transnistrean, care vin în detrimentul suveranității și a intereselor naționale ale R. Moldova.

Articole similare
Comentarii