Putin l-a scos pe Erdogan la o înghețată lângă Moscova. „Plătiți și pentru mine?”

Preşedintele rus Vladimir Putin şi cel turc, Recep Erdogan, şi-au afişat din nou prietenia în public. De data aceasta la un important salon internaţional de aviaţie de lângă Moscova.

Cei doi lideri au inspectat avioane de ultimă generaţie, după care s-au răcorit cu îngheţată, scrie stirileprotv.ro.

Preşedintele turc Recep Erdogan a fost invitatul de onoare al ediţiei din acest an al salonului Aviatic MAKS, de lângă Moscova, şi a fost întâmpinat chiar de către omologul său rus, Vladimir Putin.

Cei doi au urcat pe o platformă până la nivelul cabinei pilotului unui avion de luptă Suhoi – 57, a cincea generaţie de astfel de aparate.

Vladimir Putin: „Sunt încrezător că toţi partenerii noştri internaţionali şi, desigur, prietenii noştri turci – delegaţia turcă – vor fi interesaţi de realizările industriei aviatice ruseşti şi de capabilităţile tehnice de ultimă generaţie ale Forţelor Aerospaţiale Ruse.”

Relaţia prea cordială a Turciei cu Rusia deranjează însă Casa Albă şi NATO, mai ales după ce Turcia a cumpărat sistemul de apărare antirachetă S-400 din Rusia. Statele Unite consideră că acest sistem este incompatibil cu cel folosit de NATO şi reprezintă o ameninţare pentru programul american de avioane de luptă F 35.

Prin urmare, Statele Unite au suspendat Turcia din programul F-35 şi au ameninţat Ankara cu sancţiuni suplimentare. Erdogan a rămas însă de neclintit.

Recep Tayipp Erdogan, președintele Turciei: Credem că relaţia noastră cu Rusia va oferi un impuls noilor dezvoltări în industria aviatică şi în domeniul aerospaţial. ”

După momente oficiale, cei doi lideri au fost toropiţi de căldură şi s-au oprit la un stand cu îngheţată. Cum Erdogan nu avea bani schimbaţi, Vladimir Putin a fost generos şi a făcut cinste cu îngheţată. Mai întâi pentru omologul său turc, după care s-a îndurat şi a cumpărat pentru toată delegaţia. Liderul de la Kremlin a scos o bancnotă de 5.000 de ruble din buzunar, adică aproximativ 75 de euro.

Erdogan: „Plătiţi şi pentru mine?”
Putin: „Desigur, doar sunteţi musafirul meu.”
Angajată„Costă 210 ruble.”
Putin, către o angajată: „210? Să-i daţi restul ministrului Dezvoltării. Ştiţi ce? Daţi îngheţată tuturor care vor una, din banii de rest. ”

În timp ce preşedintele Erdogan se afla la Moscova, în Turcia a ajuns al doilea transport al sistemului de apărare antirachete S-400, livrat de Rusia, şi contestat de Statele Unite.

Articole similare
Comentarii