Restricţii maxime pentru migranţi în Italia! Legea lui Salvini, adoptată!

Controversata lege propusă de ministrul italian de interne Matteo Salvini, liderul partidului de extremă dreapta Liga, care, printre altele, introduce restricţii pentru solicitanţii de azil şi extinde posibilităţile de a retrage protecţia acestora, a fost aprobată şi de Camera Deputaţilor după ce Senatul a adoptat-o în 7 noiembrie, informează agenţia EFE, citată de www.telegrafonline.ro.

Aproximativ 200 de persoane au demonstrat în faţa Parlamentului împotriva acestei legi controversate şi au organizat o înmormântare a drepturilor, denunţând rasismul. Într-o conferinţă de presă, Salvini a exprimat „o mare satisfacţie, nu atât în calitate de ministru, ci ca cetăţean italian”, deoarece – şi-a exprimat el convingerea – această lege ”va asigura mai mult calm, ordine, reguli şi linişte oraşelor”.

În ceea ce priveşte imigraţia, textul prevede suspendarea permiselor de rezidenţă pe motive umanitare care au fost acordate pentru doi ani şi care oferă refugiaţilor acces la locuri de muncă şi securitate socială şi se introduc, în schimb, permise de un an de „protecţie specială”.

În plus, protecţia internaţională va fi refuzată dacă imigrantul are o condamnare definitivă, inclusiv pentru infracţiuni precum viol, trafic de droguri, furt sau deturnare de fonduri, iar mutilarea genitală este declarată drept „delict de alarmă socială deosebit”.

Noua lege va prelungi perioada în care imigranţii pot rămâne în centrele de identificare, de la 90 de zile în prezent la 180 de zile. În plus,vor fi alocate mai multe fonduri pentru repatrierea voluntară a imigranţilor şi se va retrage protecţia celor care se întorc în ţara de origine, dacă aceasta nu se face din „motive serioase şi dovedite”.

Cu privire la siguranţa publică, noua lege prevede ca firmele care închiriază maşini să comunice datele clienţilor lor poliţiei pentru a le verifica istoricul şi pentru a evita posibile atentate comise la bordul unor automobile, pe modelul celor de la Nisa, Berlin sau Londra. Conform textului adoptat, agenţii de poliţie din oraşele cu peste 100.000 de locuitori vor putea să utilizeze în mod experimental pistolul cu electroşoc Taser, iar cluburile de fotbal ar trebui să-şi sporească contribuţia la siguranţa stadionului, alocând între 5% şi 10% din vânzările de bilete.

Publicația franceză Le Monde scrie că Guvernul italian respinge pactul ONU privind migrația și nu va semna Pactul Națiunilor Unite privind migrația, așa cum și-a asumat angajamentul, în 2016, fostul Guvern de centru-stânga condus de Matteo Renzi.

Astfel, Italia se alătură țărilor care nu vor semna acest pact. Este vorba despre SUA, Austria, Australia, Elveţia, Israel, Italia, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Polonia, Ungaria şi Slovacia.

România însă a decis să semneze „Pactul Global pentru o Migrație Sigură, Ordonată și Regulată”.

Aprobat în luna iulie de toate cele 193 de state membre ale ONU, cu excepţia SUA, ”Pactul global pentru o migraţie sigură, ordonată şi reglementată”, urmează să fie semnat la conferinţa internaţională ce se va desfăşura la Marrakech pe 10-11 decembrie.

Articole similare
Comentarii